Belföld

Esküt tett Takács Albert

Hétfőtől hivatalosan is Takács Albert az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője. A volt ombudsman állampolgárbarát rendőrséget szeretne. Államtitkárait és a budapesti rendőrfőkapitányt még keresi.

Letette miniszteri esküjét a parlamentben Takács Albert. Petrétei József utódja korábban elképzeléseiről elmondta: olyan lépéseket kell tenni, amelyek felszínre hozzák a rendőrségben rejlő pozitív tartalékokat, és meg kell változtatni a rendőrségről kialakult képet, mert szerinte az az indokoltnál sötétebb.

Demokratikusan gondolkodó, korszerű, állampolgárbarát rendőrséget kell felépíteni, ahol a rendőr életpályával számolhat – hangoztatta a miniszter. Hozzátette: politikamentes, szakmára koncentráló rendőrségi modellt kell megvalósítani.

Még keresi a kollégáit

Takács Albert létrehozná a jelenleg nem létező rendészeti államtitkári posztot, a rendészeti szakállamtitkári tisztséget pedig mielőbb szeretné betölteni. A tárcavezető elmondta, még keresik a budapesti rendőrfőkapitány személyét is.

Takács Albertet május 30-án hallgatták meg a parlament szakbizottságában, következő nap pedig átvette miniszteri kinevezését. Takács Albert azt követően veszi át a minisztériumot, hogy elődje, Petrétei József a sorozatos rendőrbotrányok miatt benyújtotta lemondását, amelyet a miniszterelnök elfogadott.



Esküt tett Takács Albert 1

Takács Albert (Fotó: MTI)


Takács Albert eddigi pályája


Takács Albert 1955. március 17-én született Kecskeméten. 1979-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Szociológus végzettségét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte 1985-ben. Számos európai országban tett tanulmányutat. 1979–80-ban, majd 1985–90 között a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében dolgozott, 1980–85-ben a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán oktatott. 1986-tól 1987-ig a Minisztertanács Titkárságán, 1997-től 1999-ig a Népjóléti, majd Egészségügyi Minisztériumban dolgozott. 2001 óta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik