Belföld

Tagadja az ex-kormánytisztviselő, hogy segített Kulcsárnak

A Miniszterelnöki Hivatal egykori humánpolitikai helyettes államtitkára elismerte, hogy Kulcsár Attila volt a brókere, ugyanakkor tagadta, hogy bűnös a hivatali befolyással üzérkedés és adócsalás vádakban.

Kodela László a tárgyaláson kijelentette: a vádat megértette, de nem ismeri el bűnösségét. Mint mondta, Kulcsár Attilát 1998-ban mutatták be neki, mint egy nagyon tehetséges brókert és akkortól ő lett a személyes brókere. Tudomása szerint Kulcsár Attila “besszre” játszott a tőzsdén, de részleteket a bróker tevékenységéről nem tudott; államtitokra hivatkozva azt sem kívánta megnevezni, ki az a befolyásos személy, aki garantálta neki Kulcsár Attila megbízhatóságát. Elmondása szerint Kulcsár Attila 2003. júniusában találkozót kért tőle, ahol a bróker beszámolt róla: arról, hogy a bankban belső vizsgálat van, ami érinti a hozzá hasonló kiemelt ügyfeleket is, és annak érdekében, hogy ne “sározódjon be” Kodela László neve, azt javasolta, vegye ki a pénzét a pénzintézetből.

Kulcsár volt a brókere

Kodela László – elmondása szerint – ekkor, a bankban szembesült vele, hogy a számláján Kulcsár Attila kimutatásával szemben 50 helyett mindössze 5 millió forint van. Amikor felhívta a brókert, az megnyugtatta, hogy rendezni fogja az ügyet. Másnap pedig átadta Kodela Lászlónak a 100 ezer dollárt és 100 ezer eurót azzal, hogy “ezzel pénzednél vagy”. „Rossz érzésem volt a valuta miatt, de tudtam, hogy ha nem veszem át Kulcsártól, akkor hosszú polgári és gazdasági per után kapom csak vissza a banktól a pénzemet” – mondta. Hozzátette: Kulcsár Attilától kapta azt a tájékoztatást, hogy nem kell az adóbevallásában szerepeltetnie a pénzt, az azzal kapcsolatos adóügyeket a bank intézi.


Kodela László tagadta azt is, hogy a vád szerinti időpontban találkozott volna Kulcsár Attilával, és, hogy az ex-bróket valaha is kérte volna tőle, hogy intézze el a pénzmosási ügy vizsgálatát.

Kulcsárt is meghallgatják

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly júliusban emelt vádat Kodela László ellen, aki 2002 májusától egy évig volt a Miniszterelnöki Hivatal humánpolitikai helyettes államtitkára. Az ügyészség a két vádpont közül az elsőben azzal vádolja Kodela Lászlót, hogy hivatali beosztásával visszaélve ígéretet tett Kulcsár Attila ex-brókernek, elintézi neki, hogy a K&H Equities Rt. által a 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás.

A hatóság a vádiratában azt is rögzíti, a vádlott később telefonon tájékoztatta Kulcsárt: hivatalos értesítést fog kapni arról, hogy a bejelentések kapcsán nem indul rendőrségi eljárás. Ezután azt közölte: az ügyintézés ára ötmillió forint. Másrészt azzal vádolják a volt helyettes államtitkárt, hogy mintegy 18 millió forintos bevétel-kiesést okozott az államnak.

A per szerdán délután Kulcsár Attila meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik