Belföld

Magyarországon a spanyol királyi pár

Háromnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett kedden a spanyol királyi pár. I. János Károly és Zsófia királyné találkozik a magyar államfővel, a miniszterelnökkel és a házelnökkel, valamint az uralkodó felszólal a Parlamentben is.

A királyi pár a kedd délutánt Sólyom László köztársasági elnökkel és feleségével, Erzsébet asszonnyal tölti a Sándor-palotában. A Szent György téri ünnepélyes katonai tiszteletadást szűk körű államfői találkozó követi. Este díszvacsorát rendeznek a spanyol vendégek tiszteletére a Magyar Nemzeti Múzeumban.


Az uralkodót elkísérte Budapestre Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter is, aki találkozik magyar kollégájával, Göncz Kingával. A két politikus megbeszélésén várhatóan szó lesz a 2010–11-es spanyol–belga–magyar EU-elnökségről is.


Magyarországon a spanyol királyi pár 1

Magyarországon a spanyol királyi pár 2

I. János Károly, Sólyom Erzsébet, Zsófia királyné és Sólyom László köztársasági elnök a Szent György téren. (fotó: MTI)

Magyarországon a spanyol királyi pár 3


Gyurcsány Ferenc szerda délelőtt szűk körű megbeszélést tart I. János Károly spanyol királlyal. Gyurcsány Ferenc és János Károly megbeszélésén szó lesz a két ország között gyors ütemben fejlődő kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról. Napirendre kerül az Európai Unió keretében folytatott együttműködés is, különösen a soros elnökség kérdése, hiszen 2011-től Spanyolország, Magyarország és Belgium látja el fél-fél éven át az EU soros elnöki tisztét, amely szoros együttműködést tesz szükségessé az érintett tagállamok között.


A kétoldalú megbeszélést követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége díszebédet ad a Parlamentben János Károly spanyol király és Zsófia királyné tiszteletére.


I. János Károly és Zsófia királyné harmadszor tesz hivatalos látogatást Magyarországon: először 1987-ben, majd 1996-ban jártak Budapesten, nem hivatalosan pedig részt vettek az 1956-os forradalom emlékévének ünnepségein. A két ország között a diplomáciai kapcsolatok éppen harminc évvel ezelőtt, a Franco-diktatúra bukása után éledtek újjá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik