Belföld

Másfél évet kapott a főúttörő

Jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a csillebérci vadászház eladása ügyében hűtlen kezelés miatt a Magyar Úttörők Szövetsége egykori és jelenlegi elnökét a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

Rácz Péter 1999-ben az úttörőszövetség ügyvezető elnökeként 14,2 millió forintért adta el a XII. kerületi úttörőtábor területén fekvő több mint 90 millió forint értékű vadászházat.


Másfél évet kapott a főúttörő 1

Rácz Péter


Az ingatlant megvásárló kft. egyik tulajdonosa egy időközben elhunyt kínai állampolgár volt, másik tulajdonosa pedig az adásvétel után hetekkel Rácz Péter unokatestvére lett. A vadászházat utóbb visszabérelte az úttörőszövetség.

A büntetőper másodrendű vádlottját, a vadászház eladásánál közreműködő ingatlanszakértőt, bűnsegédi magatartás miatt pénzbüntetéssel sújtotta a másod fokon eljáró Fővárosi Bíróság, amely lényegében helyben hagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság másfél évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét.

Csütörtökön a szóbeli indoklás során elhangzott, hogy az ingatlanszakértőt több más ügyben is elítélték magánokirat-hamisítás miatt, mert valótlan tartalmú szakértői véleményt adott. Azokban az ügyekben magasabb ingatlanértéket jelölt meg hitelkérelmek kedvező elbírálása érdekében.

Rácz Péter kapcsán a bíró megjegyezte: elfogadhatatlan, bűnös szándékot jelez az, hogy az ingatlan tényleges értékének 16 százalékáért adták el, de önmagáért beszél a rokoni kötelék is. Az 1999-es adásvétel miatt 2002-ben, hetekkel az országgyűlési választások előtt kezdődött büntetőeljárás Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő feljelentésére. A rendőrség előbb megszűntette, majd az ügyészség utasítására újraindította a nyomozást, melynek során 2003-ban gyanúsították meg Rácz Pétert.

Az ügyészség első- és másodfokon egyaránt indítványozta a vádlottak foglalkozástól való eltiltását, ám ennek a bíróságok nem adtak helyt. Rácz Péter, aki jelenleg is az úttörőszövetség elnöke, az eljárás során mindvégig hangoztatta ártatlanságát, továbbá a büntetőeljárás politikai motiváltságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik