Belföld

Gyurcsány: Orbán csak szövegel

Orbán Viktornak nincs programja - mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön az ATV Friderikusz Most című műsorában. A miniszterelnök kijelentette a legjobbnak kell lenni az MSZP elnökének.

Az ellenzék vezérének politikájában egyetlenegy elem van: Orbán Viktor elnök akar lenni, Gyurcsány Ferenc mondjon le – fogalmazott a miniszterelnök. Mint mondta, Orbán Viktor közvélemény-kutatásokat ünnepel, ami három évvel a választás előtt gyermekded dolog. Az országnak programot kell adni, de az nincs, csak szövegelés – tette hozzá az MSZP elnöke, az ellenzéki pártvezető Fidesz-kongresszuson mondott beszédére utalva.

Orbán bárgyú küzdelmet folytat

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: kormánya tisztességes politikát folytat, Orbán Viktor pedig “bárgyú kommunikációs küzdelembe fogott ezzel a plebejus szöveggel”. A kormányfő a Fidesz elnökének a privilégiumok letöréséről és a plebejus politika szükségességéről elhangzott szavaira célozva kitért arra, hogy az ellenzéki politikusnak nincs javaslata a kiváltságok megszüntetésére.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor egy interjúban az előrehozott választások lehetőségéről beszélt, Gyurcsány Ferenc azt mondta: a Fidesz elnöke már azt is jövendölte, hogy összedől a kormány, adott ultimátumot a kormánynak, és idén tavaszra megélhetési válságot jósolt.

Nem a legjobb időszaka az országnak

A miniszterelnök a műsorban beszélt arról is, hogy Magyarországnak nem a mostani a legjobb időszaka a rendszerváltás után. Hozzátette: ilyen durva politikai nyelv még nem volt Magyarországon, amikor a fizikai megsemmisítésre történő felhívás gyakorlattá vált. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor elmondta azt is: jár vásárolni, havonta moziba, esetenként sörözni a feleségével, de sehol sem érte atrocitás.

“Ma még nem kell attól félnem, hogy a hétköznapi viszonyokban ez a fajta durvaság lesz a jellemző, inkább türelmetlenség és csalódás van, de az emberek nem rosszak” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A legjobb és a legerősebb legyen az MSZP elnöke!

“Mindig a legjobb és a legerősebb legyen a Magyar Szocialista Párt elnöke. Ha van ma nálam jobb, alkalmasabb, az nehogy csöndben maradjon, induljon el, rángasson le onnan, ahol vagyok, mert az országnak is jobb, ha ő csinálja, ez normális” – mondta Gyurcsány Ferenc. Ugyanakkor megjegyezte azt is: a demokratikus politikusok előbb-utóbb nem miniszterelnökök, a saját politikájáért azonban megküzd, van hozzá ereje és támogatása. Miniszterelnök-jelölt az legyen, akivel a legnagyobb esélye van győzni a pártnak – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kik ma a szocialisták legerősebb, legbefolyásosabb politikusai, a pártelnök-kormányfő Kiss Péter, Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szili Katalin nevét említette. Ehhez kapcsolódva azt is megjegyezte: valamennyiük alkalmas lehet arra, hogy Magyarországon a mainál komolyabb politikai szerephez jusson. Gyurcsány Ferenc szerint a felsorolt szocialista politikusok egyaránt abban érdekeltek, hogy a kormány sikeres legyen, és mindannyian jól “karakterizálják az MSZP sokszínűségét, belső kultúráját”.

Nem lát szembejövetelt

Mindez annak kapcsán került szóba, vannak-e riválisai a miniszterelnöknek a pártban. A műsorvezető azt is felvetette, hogy az említett politikusok egyre inkább erősödnek az MSZP-n belül, és talán Gyurcsány Ferenc alternatíváján is gondolkodhatnak. A politikus a felvetésre úgy válaszolt, hogy jelenleg nincs alternatívaállítás a szocialista párton belül. Ezt onnan lehet tudni – folytatta -, hogy az MSZP olyan nyitott párt, amelyik értékel, mérlegel, gondolkodik.

Mennyire áll az MSZP ön mögött a reformok végigvitelében? – kérdezte a műsorvezető. Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a keddi informális frakcióülésen senki sem volt, aki azt mondta volna, hogy más politikát kell folytatni. “Nem látok szembejövetelt” – fogalmazott a pártelnök-kormányfő.

Közbiztonsági stratégiára van szükség

A mostani események lendületet fognak adni a hosszú távú közbiztonsági stratégia kidolgozásának – közölte Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint ezt a munkát nem lehet tovább halogatni. Megjegyezte: a rendőrségi reform részeként az Országgyűlés előtt van a testület határőrséggel történő integrációjáról szóló javaslat.

A műsorvezető szerint amennyiben kiderül, hogy eredménytelen az a DNS-vizsgálat, amelyet a 21 éves lány ügyében végeznek, azt fogják mondani, hogy prejudikált a miniszterelnök. Erre reagálva Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem ténnyel, hanem váddal állunk szemben a kérdéses ügyben. Mint hozzáfűzte, minden nyilatkozatában azt mondta, hogy a probléma nem egy konkrét eseményről szól, hanem a rendőrséget érintő ügyek láncolatáról.

A miniszterelnök megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy tavaly ősszel a rendőrség védte, most pedig megsértette a rendet.

Lesz kompromisszum biztosító-ügyben

A kormány előtt álló feladatok kapcsán szóba került az egészségügyi biztosítási rendszer kérdése is. Erről Gyurcsány Ferenc azt mondta: a koalíciós feleknek június végéig meg kell állapodniuk erről. Lesz kompromisszum a biztosítási rendszer tekintetében – emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik