Belföld

Orbán: nem vagyunk mi lúzerek

A jobboldal élete legnagyobb lehetősége előtt áll – jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán. Az újraválasztott elnök szerint az MSZP már csak egy középpárt, így arra kell készülni, hogy a Fidesz bármikor átveheti a kormányzást. Ehhez pedig plebejuspolitikát kell folytatni.

A Fidesz a magyarok utolsó reményét testesíti meg, a magyarok utolsó esélyét, hogy szabadságban és jólétben élhessenek hazánkban” – ezekkel a szavakkal kezdte elnöki beszédét Orbán Viktor, akit ismét a Fidesz elnökévé választottak.

Beszédében a pártelnök felsorolta a „szomorú tényeket”: éllovasból sereghajtók lettünk, romlott az életszínvonal, eltolták az euró bevezetését. „De ezt az elgyöngült országot is az emberek viszik a vállukon, nem a média, nem a reklámok, nem a politikusok, és nem a spekulánsok” – tette hozzá. Szerinte le kell mondani az embereknek a lemondásról, mert sajnos manapság az emberek beletörődtek a sorsukba.

Nem vagyunk mi lúzerek

Hogy ne legyen depressziós a magyar nemzedék, annak első feltétele szerinte, hogy a magyarok újra közösségé váljanak. „Abból kell kiindulnunk, hogy egy Magyarország van” – jelentette ki. Mint mondta, a jelenlegi kormány a teljes emberi életet a piac részévé akarja tenni, üzletté akarják tenni a tanulást, a kultúrát és az egészségügyet. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ebből a neoliberális eszméből elege van a többségnek. Szerinte ugyanis a piac mindenhatóságára bízni a társadalmat felelőtlenség, ráadásul ez ósdi és korhadt dogma. „A piacelvűek azt mondják, egyetlen láthatatlan kéz működik, mi elvetjük ezt az elméletet, mert egyetlen kéz van, és az a tolvajé. Mi nem bízzuk a társadalmat tolvajokra, mert lúzerek azért nem vagyunk”

A reformnak nevezett tragikomédia csúfosabban bukott meg, mint az Eb-pályázat – hangsúlyozta.


Orbán: nem vagyunk mi lúzerek 1

Sokan gratuláltak a régi-új elnöknek (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA


Szembesítés és program

Beszéde törzseként a pártelnök szembeállította a Fidesz „kölcsönös felelősségvállalás” elnevezésű politikákat, Gyurcsány Ferenc neoliberalista, „nincs más út politikájával”. „Nem az a kérdés, hogy mi a kormány gazdaságpolitikája, mert olyan nincs. Az önmagában nem lenne képes tönkretenni az egészségügyet, tandíjat bevezetni, eladósítani az országot. Erre a totális rombolásra csak egy megkövesedett, dogmatikus politika képes. Ez a nincs más út politikája. Totális reménytelenség, lemondás, beletörődés politikája. Ez nem embernek való” – közölte.

A különbségek felsorolását azzal kezdte, hogy a kormány szerint a bajt el kell tűrni, túl kell élni. „Mi pedig azt mondjuk, az adósság és a hiány növekedéspolitikával legyőzhető.” Orbán szerint a kormány politikája odáig vezetett, hogy a magyar bérek messze az EU-átlag alatt vannak, míg az árak az átlagot meg is haladják. „Ezért a munkát a tulajdon forrásaként és annak eredményeként kellene elismerni” – mondat a politikus ismét meghirdetve a teljes foglalkoztatottság elérését. A Fidesz ismert programpontjaként pedig megismételte, több adót kellene fizetniük azoknak, akik munkahelyet szüntetnek meg, és kevesebbet azoknak, akik munkahelyet teremtenek.

A Fidesz elnöke úgy látja, hogy a kormány szerint nincs szükség falvakra. Ezzel szemben a legnagyobb ellenzéki párt azon dolgozik, hogy ne csak helyreállítsa, hanem fejlessze is a vidéki közszolgáltatásokat. „Az eszményi, költséghatékony fiatal nem megy orvoshoz, nem tanul tovább, nem vállal gyereket, és elvándorol az országból” – idezte Orbán a kormány gondolkodását. Ezzel szemben a Fidesz határok nélküli életet ajánl, ahol nincs tandíj és senkit sem rekesztenek ki az oktatásból. Akkor voltunk sikeresek, amikor plebejus politikát folytatott az ország. Kiváltságmentes plebejuspolitika kell” – tette hozzá.

Történelmi lehetőség előtt állunk

Orbán Viktor szerint az mutatja meg a Fidesz erejét, hogy egy elvesztett választás után nem összeestek, hanem megnyerték a következőt. „Mi azért vagyunk erősek, mert senkit nem hagyunk az út szélén. Azokat is segítjük, akik nem ránk szavaztak”– mondta Orbán. Mint mondta, minden emberi számítás szerint már a padlóra kellett volna kerülniük, de nem így lett „mert nem felejtettük el, honnan jövünk, nem médiafölényből és örökségből épültünk, hanem egyenességből, őszinteségből és bizalomból.

„Betölthetjük történelmi küldetésünket” – jelentette ki a legnagyobb tapsvihar közepette. Mint mondta a hazug és ósdi politika megbukott, az MSZP támogatottsága megszűnt, ezért nagypártból középpárttá zsugorodott. „Bármikor is érkezzen el a kormányzás napja, azon a napon minden idők legerősebb Fidesze kell hogy szembe álljon, minden idők leggyengébb MSZP-jével szemben” – jelölte ki az utat Orbán.

Mint mondta, a legjobb alkalom erre a népszavazás, de addig le kell küzdeni a Fidesz legnagyobb hibáját, nevezetesen azt, hogy nem tudja politikai küldetését minden választó felé eljuttatni. Szerinte új, korszerű elvrendszert kell felállítaniuk, hogy képesek legyenek megszólítani az embereket. „Ez becsületbeli ügy” – zárta egyórás beszédét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik