Belföld

Lemondott Schmitt Pál

A leginkább említésre méltó esemény biztosította a Fidesz kongresszusának küldötteit arról, hogy vasárnap sem lesz miért izgulniuk. Schmitt Pál visszalépett az alelnöki jelöléstől, így túljelentkező híján a verseny elmarad. Orbán szombaton autogramokat osztogatott, vasárnap beszédet mond.

Elkezdődött a Fidesz kétnapos tisztújító kongresszusa szombaton délután, a budapesti Hungexpón. Az Új többség, erős Magyarország mottót viselő kongresszusra pontosan 2009 küldöttet hívtak meg. Orbán Viktor, aki egyedüliként indul újra a pártelnöki posztért, nem sokkal két óra előtt érkezett meg a Hungexpó területére, és gyalog ment a B pavilonig, miközben küldöttekkel és szimpatizánsokkal beszélgetett, és kezet fogott az emberekkel, akik közül sokan fényképezkedtek vele.

A küldöttek és az érdeklődők nagy tapssal fogadták érkezését a narancssárgába öltöztetett B pavilonban. A közönség soraiban ülnek a Fidesz vezetői, köztük Áder János, Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó, de megjelentek a szövetségesek képviselői is, így Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke.

A kétnapos tanácskozás első napján Schmitt Pál jelenlegi alelnök bejelentette: visszalép az alelnök-jelöltségtől. Ezt megelőzően a küldöttek megszavazták az országos elnökség javaslatát, amely arra kérte fel Schmitt Pált, hogy vezesse 2009-es európai parlamenti választási kampányt. A politikus a megbízatást elfogadta. Bejelentették azt is, hogy Schmitt Pál visszalépésével vasárnap a négy alelnöki posztra négy jelölt indul: Varga Mihály, Pokorni Zoltán, és Pelczné Gáll Ildikó jelenlegi alelnök, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A pártelnöki posztra az egyetlen jelölt Orbán Viktor.


Kövér: Készen állunk

A kongresszust Kövér László, az országos választmány elnöke nyitotta meg, aki kijelentette: a Fidesz és szövetségesei már holnap készen állnak arra, hogy a választók akaratából hozzákezdjenek a válság felszámolásához, és kivezessék az országot abból a káoszból, amelyben ma van. “Itt állunk, és készek vagyunk arra, hogy a választók akaratából akár holnap hozzákezdjünk a válság felszámolásához, az ország újra emelkedő pályára állításához” – mondta a politikus.

Kövér László szerint, bár a mostani kongresszus nem rendkívüli, hiszen feladata elsősorban a tisztújítás, rendkívülivé teszi az az abnormális helyzet, amelyet egy “szélsőséges, gátlástalan, erőszakos és kapzsi csoport”, a jelenleg hatalmon lévő MSZP-SZDSZ koalíció hozott létre. Szavai szerint Magyarországot súlyos gazdasági, pénzügyi, megélhetési és erkölcsi válság jellemzi.

Navracsics: Mi tudtuk

Gyurcsány Ferenc kezdje magán az átalakítást – mondta Navracsics Tibor a Fidesz szombati kongresszusán annak kapcsán, hogy a kormányfő bejelentette, távoznia kell az országos és a budapesti rendőrfőkapitánynak. A Fidesz frakcióvezetője azt javasolta a miniszterelnöknek: ne álljon meg félúton, legyen bátor, nézze meg, kit terhel politikai felelősség, kinek a felelőssége lenne rendet tenni a rendőrségnél. Hozzátette: azt tanácsolja Gyurcsány Ferencnek, hogy gyakorolja az általa korábban sokat emlegetett jelszót, és “magán kezdje az átalakítást”.


Lemondott Schmitt Pál 1

Orbán ma nem mondott beszédet, csak figyelt (MTI)



Az elmúlt időszakban több állomása volt annak, hogy a mai helyzet kialakult – mondta a politikus. Ezek között elsőként a 2006. évi országgyűlési választásokat említette, amely – mint mondta – hazugsággal kezdődött. Emlékeztetett, hogy a Fidesz felhívta a válságra a figyelmet, elmondta: ha az MSZP-SZDSZ koalíció marad kormányon megszorítások következnek, romlani fognak az életkörülmények. Közölte: “mi tudtuk, önök – akik a Fideszre szavaztak – tudták mi az igazság”.

Több állomás

A frakcióvezető a második állomásnak 2006. augusztus 20-át nevezte amikor a viharban kiderült, az országnak nincsen gazdája, a polgárokat nem védi meg senki. A politikus emlékeztetett: bár volt öt halálos áldozat, több száz sebesült, politikai felelőst még mindig nem neveztek meg. “A politikai felelősség kategóriáját nem ismeri a kormány” – mondta. Harmadik állomásként ezt követte – mondta Navracsics – az őszödi beszéd, aminek az volt az üzenete, hogy Gyurcsány Ferenc hülyének nézi az embereket.Navracsics Tibor értékelése szerint tavaly október 23-án először történt meg, hogy jogszerű, békés nagygyűlést szétvert a rendőrség, s ezt követően a felelősöket kitüntették. Úgy vélte, ennek az az üzenete, hogy minden eszköz, még a rendőri brutális támadás is megengedett a hatalom megtartása érdekében. Következő állomásként említette a politikus az egészségügy mai “ámokfutását”. Navracsics Tibor hangsúlyozta: a rendőrség mai állapota nem ok, hanem következmény, egy év széthullási folyamatának eredménye.

A frakcióvezető megfogalmazása szerint, ha Gyurcsány Ferenc kinéz Audijából, akkor nem látja az 5,3 millió nőt, akiknek jelentős része úgy érzi, nem róla szól a politika. Nem látja, hogy 800 ezer roma él nehéz helyzetben Magyarországon, hogy 2,5 millió ember él nagy szegénységben és mintegy 700-800 ezer gyerek él szegény családban. A politikus szerint a kormányfő azt sem látja, hogy 600 ezer fogyatékos él Magyarországon, akik közül mindössze öt százaléknak van felsőfokú végzettsége.


Navracsics Tibor a Fidesz előtt álló célnak nevezte, hogy ezekre a problémákra választ, megoldást adjon. Közölte: ahhoz, hogy segíteni tudjanak, a gazdaságot kell rendbe tenni, amihez partnereket kell találni. Navracsics Tibor a lehetséges partnerek között említette a gazdákat, a mikro, kis- és középvállalkozásokat, a magyar tulajdonú nagy cégeket, s a nemzetközi cégeket is. “Ez nem Magyarország részvénytársaság, ez köztársaság, mindenki köztársasága” – mondta Navracsics. Hiteles párt vagyunk, önök az önkormányzatokban hitelessé tettek bennünket. A legerősebb párt vagyunk, van programunk, van stratégiánk – mondta.

A hatmillió egyharmada


Fidesz célja, hogy a társadalomban létrejött új többség minél előbb parlamenti többséget szerezzen – többek között ez szerepel a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusára készített testületi beszámolókban, amelyeket a tanácskozás első napján fogadtak el a küldöttek.A küldöttek számára a Fidesz elnöksége, az országos választmány, a budapesti és a brüsszeli frakció, valamint a mandátumvizsgáló, az etikai és a számvizsgáló bizottság foglalta össze az elmúlt időszak tevékenységét.


Lemondott Schmitt Pál 2

A hallgatóság (MTI)



A beszámolókban az elnökség és Navracsics Tibor frakcióvezető egyaránt arról írt, hogy a Fidesz és szövetségesei számára a következő hónapok, évek legfontosabb feladata az új többség, az új szavazók szimpátiájának és elkötelezettségének megerősítése.

“Jó esélyünk van arra, hogy a kormány politikájával elégedetlen hatmillió választópolgár egyre nagyobb hányadának elnyerjük a bizalmát. Azért dolgozunk, hogy a társadalomban már létrejött új többség minél előbb új parlamenti többséget is szerezzen magának” – írta beszámolójában Navracsics Tibor. A Fidesz szerint Magyarországnak egy erős Európa megteremtésére van szüksége, amely, ha kell, akár saját kormányaival szemben is megvédi az európai polgárokat – erről fogadott el határozatot a párt kongresszusa szombaton.

Magyarországnak egy erős, cselekvőképes és szolidáris Európára van szüksége, és Európának is akkor van esélye a mai kihívások kezelésére, ha egységesebbé és erősebbé válik, amihez növelni kell a tagállamok közötti szolidaritást – ismertette a határozatot Schmitt Pál, a Fidesz brüsszeli delegációjának vezetője.A kongresszus elfogadta a Jövőnk című vitairatot, és döntött arról, hogy társadalmi vitára bocsátja.

Kirakódóvásár

A kongresszus és a hozzá kapcsolódó események a Hungexpo területén két pavilonban zajlanak. A két pavilon közötti téren három boxot állítottak fel, amit minden érdeklődő használhat. Egyikben egy riporter kérdéseire lehet elmesélni a Fidesszel kapcsolatos bármilyen élményt, sztorit. A másik vetítőboxban régi Fidesz-rendezvények felvételei tekinthetőek meg a 2002-es Kossuth tértől a mostani évértékelőkig. A harmadikban, a Pesty Fekete Doboz boxában saját filmjeiket vetítik.


Lemondott Schmitt Pál 3

Borkostoló barátok közt (MTI)



Nyitrai Zsolt fideszes politikus elmondása szerint a D pavilonban a Fidesz szövetségesei mutatkoznak be, “kirakodóvásár keretében” várják az érdeklődőket. A standokon különféle szóróanyagok vannak, beszélgetni lehet a szervezetek képviselőivel, bemutatkoznak az ország fideszes önkormányzatai. Több szervezet különféle kóstolókat is szervez egy-egy magyar tájegység jellegzetes ízeiből. A D pavilon színpadán találkozók, kerekasztal-beszélgetések is láthatók. Itt a Hír Televízió, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió standját is megtalálják az érdeklődőt.

Ötezer kávé

A rendezvényen helyet kapott a Fidesz-termékek boltja is, ahol a párt logójával ellátott sapkákat, pólókat, kulcstartókat, plüssjátékokat lehet vásárolni. A pavilonok előtti füves részen nyugágyakat helyeztek el. Szájer József elmondta: a 24 órás program sikere érdekében háromszáz szervező és 120 üzemeltető dolgozik.

A politikus a kongresszus nagyságrendjét érzékeltetve sorolta az adatokat: 250 négyzetméter aktív videofal, 100 kilowatt hangtechnika, 250 kilowatt fénytechnika, 250 négyzetméter színpadtechnika, 4 ezer méter hangkábel, 2.500 méter videokábel, 12 darab plazmatévé, összesen 25 ezer négyzetméter rendezvényterület, 150 négyzetméter plakát, 4 ezer négyzetméter függönyfelület, ezer négyzetméter szövetségi terület, tv közvetítőkocsik, digitális, műholdas közvetítés, amely közvetlen élő adást biztosít.

Szájer József a délután folyamán a sajtót tájékoztatta arról is, hogy 500 kilogramm pácolt hússal, 200 kilogramm párolt zöldséggel, 500 darab, 25 féle rétessel, 25 ezer liter sörrel, 1200 üveg borral és 5 ezer adag kávéval várják a vendégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik