Belföld

Új kampányeszközöket ígér a Fidesz

Nem ígér azonnal adócsökkentést, a multikkal szemben viszont nemzeti érdekeket képviselő politikát helyez kilátásba a Fidesz, mely az új többség támogatására és igényeire épít. Az elvek nem változnak, csak az eszközök.

Őszinteség, rend, hitelesség – ebben határozza meg az új többség politikai elveit a Fidesz Jövőnk vitasorozatának tapasztalatait összegző dokumentum, amelyet a Fidesz XXII. tisztújító kongresszusán szombaton fogadnak el.

A vitairatot a kongresszus délutáni részén Navracsics Tibor terjeszti majd elő, hiszen a frakcióvezető volt az, aki még a párt tavaly novemberi kongresszusán javaslatot tett a négy témából álló vitasorozatra. Ennek során januárban az igazságosság, februárban az életminőség, márciusban a közszolgáltatások és az állam feladata, áprilisban pedig a versenyképesség volt a téma.

Hiányzik a bizalom

A Jövőnk vitairat a frakcióvezető előszavával kezdődik. Ebben Navracsics Tibor arról ír, hogy a Fidesz 10 évvel ezelőtt készített utoljára ilyen átfogó vitairatot, amely alapvető politikai állásfoglalását tükrözte. A vitairat bevezető tanulmányában elsőként azt szögezik le, hogy Magyarország bajban van, legfőképpen azért, mert az emberek lelkük mélyén megvonták a bizalmat a politikától. “2007-re a bizalom elenyészett, a gazdasági stabilitásnak még a látszatát is elvesztettük, a politikai stabilitás soha nem volt ennyire törékeny az elmúlt 17 évben, mint most” – állapítják meg.

A vitairat szerint ugyanakkor az új többségnek erre nemet kell mondani, meg kell őrizni a szabadság intézményeit, bele kell kapaszkodni a demokrácia minden hatalmat korlátozó szabályába, rendet és nyugalmat kell hirdetni a radikális baloldali politikával szemben, irtani kell a korrupciót, leleplezni a legkisebb hazugságot is.

“Az új többségnek a fojtott indulatait cselekvő energiává kell alakítania, vissza kell térni az elvi politizáláshoz, különben továbbra is ellenőrizhetetlenné válik ki, mit miért csinál a közhatalom gyakorlása közben” – írják. A dokumentum három alapkérdés, köré építi a kormánnyal szembeni, Fidesz-vezette új többség programját: az első a kultúra és a tudás elsődlegessége, a második állam feladatainak meghatározása, a harmadik pedig a bizalom és a szolidaritás újraépítése.

“Ma már csak a rend, őszinteség, és a hitelesség menthet meg bennünket. Az új többség e három szóhoz köti felemelkedésünket” – írják a vitairatban. Az oktatásra, az egészségügyre, a kultúrára és a kistelepülések helyzetére utalva a vitairat leszögezi, hogy az új többségnek nemet kell mondania a “legújabb szervezett állami radikalizmusra, az emberekkel való kísérletezés utópikus politikájára”.

A multik felé is magyar

A vitairat a négy említett témában ismerteti a Fidesz álláspontját, és átfogó gazdasági és a politikai fordulatot sürget egy erős Magyarország megteremtése érdekében A dokumentum egy igazságos, határozott, “világos célokat felvállaló multinacionális cégek felé is a nemzeti érdekeket képviselő, kiszámítható” politikát vázol fel, javaslatot tesz egy új szolidáris, méltányos magyar állammodell kidolgozására, amely növekedéspárti, csökkenti az adókat és a bürokráciát, valamint gyökeresen átalakítja az adózás alapelveit.

A vitairat ugyanakkor arra figyelmeztet: mivel a szocialista újraelosztáson alapuló gazdaságpolitika eladósította Magyarországot, ezért korlátozott lehetőségei vannak az adócsökkentésnek, de első lépésben megtehetők az adórendszeren belül olyan szerkezeti átalakítások, amelyek gazdasági növekedést eredményeznek, második lépésben pedig – a gazdasági növekedés és az államháztartási helyzet függvényében – szükség van a vállalkozások adóterheinek jelentős csökkentésére.

A dokumentum számba veszi a Fidesz identitásának tartós elemeit, és ide sorolja a szabadságot, az antikommunizmust, polgári értékrendet, nyugati orientációt, a biztonságot és igazságosságot, valamint a nemzeti elkötelezettséget. Az anyag készítői úgy vélik, a Fidesz azért vesztette el a 2002-es és a 2006-os választásokat, mert alulmaradt az imázs-harcban, ezért nem az elveket kell megváltoztatni, hanem a választási kampány eszközeit. Az igazság nem felismert erejénél fogva, hanem gyakori megismétlése révén győzedelmeskedhet – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik