Belföld

Dobrev Klára: reális a női kvóta a parlamentben

Ahol a nők tudják, hogy nekik van szerepük a közélet alakításában, ott működik is a dolog - mondta Dobrev Klára a Sárréten élő nők fórumán szombaton Füzesgyarmaton.

Beszédben, beszélgetésben, kapcsolat- és hálózatépítésben mi igenis jobbak vagyunk – tette hozzá a miniszterelnök felesége. Mint mondta, ma már nem elég a nőknek egy családot összetartani, mert a gyerekek is már csak idejük egy részét töltik a családban, a többit pedig a családon kívül, például az iskolában, munkahelyen, a játszótéren töltik. Szerinte, ha anyaként, asszonyként feleségként nem lépnek a nők egy kicsit kijjebb, nem próbálnak beleszólni például abba, milyen az iskola, a játszótér, akkor nem várhatják el mástól sem a felelősséget.

Nem jó vitának nevezte, hogy az asszonyoknak elsősorban gyereket kell nevelniük, és otthon kell lenniük és főzniük kell. Aki pedig erős közösségi életet él, például nyugdíjasklubot, vagy hagyományőrző egyesületet szervez, az biztos elhanyagolja a családját. Szerinte a család mellett közösségi életre is szüksége van a nőknek, hiszen a nő így is törődik a családjával, mert a családjának tagjai ki fognak lépni a lakás és a ház kapuján.

Dobrev Klára a fórum előtt az MTI érdeklődésére reálisnak nevezte, hogy a közéletben kvótával is szabályozzák a nők politizálásának lehetőségét. Mint mondta a szocialista pártban ez már működik, hiszen ott 30 százalékos női kvóta van, mind a különböző vezetői testületekben, például az elnökségben, mind az országgyűlési listás helyek tekintetében. Szerinte a skandináv csoda, minta, ahol teljesen egyenrangúként élnek az élet különböző területein a nők és a férfiak, nagyon sok minden más mellett, többek között a kvóta rendszernek is köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik