Belföld

SZDSZ: át kell tekinteni a rendőrség szervezetét

Az elmúlt napok eseményei súlyos problémákat jeleznek a rendőrség egészének működése kapcsán, az SZDSZ ügyvivői ezért felkérték Kóka Jánost, hogy mielőbb kezdeményezzen egyeztetést a kormányfővel a témában - közölte az ügyvivői testület (üt) pénteken az MTI-vel.

Az üt közleményében indokoltnak tartja a rendőrség helyzetének teljes áttekintését, ezért felkérik az igazságügyi- és rendvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul vázoljon fel intézkedési tervet, amely kitér a későbbi hasonló esetek megakadályozására, valamint a rendőri szervezetrendszer mielőbbi átvilágítására. Az SZDSZ az elmúlt napok eseményeire tekintettel kétnapos velencei ügyvivő testületi ülésének pénteki első napján rendkívüli napirendi pontként tárgyalta a rendőrök által elkövetett bűncselekmények ügyét.

A liberálisok határozott álláspontja szerint ezek az ügyek a rendőri szervezeten belüli következményekkel kell, hogy járjanak. Az ügyvivők mély megdöbbenésüknek és felháborodásuknak adtak hangot, hogy az állampolgárok védelmére hivatott szervek tagjai a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetésével vádolhatók.

A közlemény kitér arra, hogy súlyos hiba a Fidesz részéről az esetek kapcsán a rendőrségi törvénnyel kapcsolatos ötpárti egyeztetésekről a kivonulás. Az SZDSZ üt szerint az ilyen helyzetek még komolyabb egyeztetéseket, és nem azok felfüggesztését indokolnák.

A kommüniké kiemeli: az SZDSZ régóta azt mondja, hogy az ilyen esetek megelőzésének leghatékonyabb módja a rendőrség feletti civil kontroll. Ezért képviselte az SZDSZ, hogy a készülő rendőrségi törvény tervezete intézményesítse a civil kontroll intézményét; ezért kell a parlamentnek mielőbb elfogadnia ezt a törvényt – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik