Belföld

Évszázados törvényeket söpör ki a kormány

A kabinet több ezer olyan törvényt helyezne hatályon kívül, amelyeket 1989. október 23-a előtt alkottak, és mára elavultak. Ilyen például, hogy a borbély nem borotválhat kétszer ugyanazzal a szappanhabbal.

Ma már nincsenek gombaszárítási céltanfolyamok, a róluk szóló törvény viszont még él. A fodrászok sem borotválnak már a régi módi szerint, ennek ellenére törvény tiltja nekik, hogy az egyszer már felhasznált szappanhabot újra felkenjék az ember arcára – közölte a kormányszóvivői iroda.

A mai napig hatályos az az 1894-es törvény, amelyik szerint a fiúk az apjuk, a lányuk pedig az anyjuk vallását öröklik. Aki ezt az előírást nem veszi komolyan, az akaratán kívül ugyan, de törvényt sért – más kérdés, hogy nem kell büntetéstől tartania ezért.

Ilyen, és ehhez hasonló törvényekből és törvényerejű rendeletekből több ezer van – ezek egy részét ráadásul nem ismerhetik az emberek, holott továbbra is érvényesek. A rendszerváltás előtt ugyanis ellentmondásos volt a jogszabályok kihirdetésének gyakorlata: nem volt kötelező minden jogszabályt a hivatalos lapban kihirdetni, ezért számos régi jogszabály csak minisztériumi irattárakban vagy levéltárakban lelhető fel.

A kormány olyan átfogó, jogegyszerűsítő törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely formai értelemben még hatályos, de a gyakorlatban már nem alkalmazott törvényeket és törvényerejű rendeleteket helyezi hatályon kívül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik