Belföld

Száznegyvenezer szülés kell a nemzet fennmaradásához

Magyarországon 90-95 ezer körül van évente a szüléseknek a száma, de ahhoz, hogy a nemzet fennmaradjon, 130-140 ezer szülésnek kellene történnie - mondta Szabó István, a Magyar Nőorvos Társaság és a Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium elnöke.

Minden kormánynak alapvető érdeke lenne, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek az édesanyáknak kedvet adnak a szüléshez, mert még a 130-140 ezres szülésszám is csak a nemzet szinten maradását biztosítaná – mondta a szakmai kollégium elnöke a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának XXII. kongresszusa szünetében.

Nagyon nehezen lehet azt elfogadni, hogy pont a szülészeti ágyakat csökkentik abban az országban, ahol demográfiai válság van. „Ha csökkentem a szülészeti ágyakat, meg a szülészorvosokat is átrakom máshova, ez nem ad kedvet ahhoz, hogy az asszonyok többet szüljenek” – fogalmazott. Minden az életért van, minden az életnek van alárendelve, mert az élet egy abszolút érték, ennek ellenére a bizonytalan helyzetben az édesanyák nem tudják, hogy hol fognak szülni, hol fogják világra hozni gyermeküket – jelentette ki.

Beszámolt arról, hogy a szakmai kollégium szinte minden megyére vonatkozóan nagyon részletesen kidolgozta a szükséges ágyszámot. „Ezt én összegeztem, és elküldtem minisztérium részére, ennek ellenére az elfogadott változat még köszönő viszonyban sincsen a szakmai kollégium szakmai javaslatával” – mondta a professzor, hozzátéve, hogy a kizárólag szakmai alapon meghozott változatban szülészetek bezárását is javasolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik