Belföld

Részeg és drogos volt a Széna téri bankrabló

A szakértői vélemény szerint alkoholt és vélhetően kábítószert is fogyasztott a Széna téri bankrabló – jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) főosztályvezetője sajtótájékoztatóján.

Csizner Zoltán alezredes, az NNI bűnügyi főosztály vezetője elmondta: elkészültek a szakértői vélemények a két héttel ezelőtti bankrablás ügyében. A szakértői vizsgálat megállapította: a férfi közepes szintű alkoholos befolyásoltság alatt állt, 1,7 ezrelékes volt a véralkoholszintje. A kihallgatott tanúk is elmondták, hogy érezték a férfin az alkoholszagot. Ez az alkoholos befolyásoltság a mozgásában, magatartásában nem jelentkezett, tudta koordinálni tevékenységét, de a tudatára hatással volt az alkohol – mondta.

Hozzátette: a boncolás során olyan anyagmaradványokat is rögzítettek, amely a kábítószer fogyasztását valószínűsíti. Ennek kiderítése azonban hosszabb vizsgálatot igényel, a tényleges eredményt csak később kapják meg.


Több fegyvere volt

A férfi lakásán tartott házkutatás során, valamint a bankban több fegyvert és lőszereket is lefoglaltak, ezeket a sajtótájékoztatón be is mutatták. A szakértő megállapítása szerint az egyik maroklőfegyver és az egyik puska egy 10 éve elkövetett vagyon elleni bűncselekményekből származik; az egyik egy lakásbetörésből, a másik egy gépjárműfeltörésből. Ellenőrizzük, hogy ezeket a bűncselekményeket személyesen követte-e el, vagy közvetítő útján kerültek hozzá a fegyverek – mondta.

Hozzátette: olyan tárgyakat is lefoglaltak, amelyekhez tűzszerész szakértőt rendeltek ki, az elsődleges adatok szerint mindössze egy gyutacs volt, ami robbanóanyagnak minősül, a többi lefoglalt tárgy “irreleváns”.

Kossuth téri tüntetők közt


Arra az újságírói kérdésre, hogy igaz-e, hogy a túszejtő ismert szélsőjobb szervezetekkel állt kapcsolatban és nekik próbált így pénzt szerezni, az alezredes azt mondta: van arra utaló adatuk, hogy a férfi korábban megfordult a Kossuth téren, de semmilyen információ nincs arról, hogy szélsőséges, radikális magatartást tanúsított volna.

A jelenlegi adatok szerint a férfi adóssághelyzetbe került, és ezzel a pénzszerzési móddal akarta ezt a problémát megoldani. Ez volt a tettének motivációja – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik