Belföld

Az orvosegyetemek is sztrájkkal fenyegetnek

Sztrájkkészültségben vannak az orvosegyetemek: szakszervezeteik állítják, a végső eszközhöz fordulnak, ha érdemi változás nem lesz - írja a Népszabadság. Az intézmények összehangolt akcióra készülnek.

Az esetleges sztrájk technikai részletei még nem tisztázottak, a készültség viszont már teljes. A Semmelweis Egyetemen a jövő héten döntenek a sztrájkbizottság megalakításáról. Mint Tulassay Tivadar rektor a Népszabadságnak elmondta, az egyetemeket halmozottan hátrányosan érintik az elvonások. Véleménye szerint ha ez így megy tovább, hamarosan “bedől a rendszer” és nem tudnak betegeket ellátni. Az egyetemről egyébként már eddig is kétszáz embert bocsátottak el, most pedig újabb 300-400 munkatársat kell leépíteni.

Ugyanezt erősítették meg a baranyai megyeszékhelyen is. A pécsi egyetem klinikájának rektorhelyettese szerint eddig is a gödörből próbáltak kikapaszkodni, de most még mélyebbre taszították őket. Vannak olyan szakmák, ahol a betegszámot negyven százalékkal kellett korlátozni, ezeken a helyeken egészen drámai a helyzet. A rektorhelyettes megerősítette: a négy egyetem (a debreceni nem csatlakozott) szakszervezetei tárgyalnak az összehangolt fellépésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik