Belföld

Nincs tiszta Orbán-utódkép

Megosztott a közvélemény abban, hogy Orbán Viktornak kellene-e maradnia a pártelnöknek: a Fidesz-szavazók nagy többsége szerint igen, a „bizonytalanok” szerint viszont távoznia kellene – derül ki a Medián felméréséből. Az elnökváltást szorgalmazóknak azonban nincs utódjelöltjük.

A két pártelnök megítélésében közös, hogy a saját szavazóik körében egyöntetűen pozitív, azon túl viszont egyöntetűen negatív a róluk alkotott kép – derül ki a HVG megbízásából készített Medián felméréséből. Orbán Viktort ugyanis a fideszesek 90, Gyurcsány Ferencet az MSZP-sek 85 százaléka látná szívesen a jövőben „fontos politikai szerepben”. Az úgynevezett bizonytalanok körében viszont jóval kevesebben szimpatizálnak velük: Orbán mutatója 19, Gyurcsányé pedig 16 százalék ebben a körben.

Népszerűbbek Orbánnál

A Fidesz tisztújító kongresszusa előtt készített felmérésből az derül ki, hogy bár korábban Orbán volt a Fidesz legnépszerűbb politikusa, az elmúlt hónapokban épp bírálói előzték meg. A Medián májusi kutatása szerint ugyanis Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Rogán Antal is népszerűbb Orbán Viktornál. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a lehetséges Orbán-utódot a választók jelenleg egyikben sem igazán látják.


Nincs tiszta Orbán-utódkép 1


A közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy Orbánnak maradnia kellene-e a pártja élén: a Fidesz-szavazók nagy többsége szerint igen, a „bizonytalanok” és főleg persze a kormánypárti szavazók szerint viszont távoznia kellene. Ugyanakkor az elnökváltást szorgalmazók többségének nincs utódjelöltje: egyharmaduknak csak az a fontos, hogy ne Orbán legyen az elnök, további egyharmaduk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. A konkrét személyben gondolkodók közül a legtöbben (13 százalék) Kósa Lajost említették.

Gyurcsány problémásabb vezér

A Medián szerint sokkal problematikusabb az MSZP-vezér helyzete. Bár saját pártjának szavazói kitartanak mellette, ám összességében bő húsz százalékkal többen vannak azok, akik váltást szorgalmaznak az MSZP élén. Viszont a Fidesz esetében tapasztaltnál is nagyobb a bizonytalanság a lehetséges utód személyét illetően. A legtöbben (10 százalék) Szili Katalint említették, aki Dávid Ibolyához hasonlóan meglehetősen népszerű a „bizonytalanok” körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik