Belföld

Nehezebb lesz közszolgának lenni

Szigorúbb, a teljesítményen alapuló kiválasztás, rugalmasabb jogviszony - egyebek mellett ezt szolgálja a közszolgálati törvények átalakítása. A kormány bevezetné a versenyvizsgát és a próbaidőt - értesült a Népszabadság.

A közszolgálati törvény módosításának előterjesztés tegnap tárgyalta, de jóvá még nem hagyta a kormány. A köztisztviselők, a közalkalmazottak, a fegyveres szervek és a honvédség dolgozóinak jogviszonyát szabályozó regulákaz várhatóan úgy módosítják majd, hogy bevezetik a próbaidő intézményét, és a közszolgálati jogviszony létesítésének feltételévé tennék az úgynevezett közigazgatási versenyvizsga teljesítését, amely kiváltja az eddigi közigazgatási alapvizsgát. Ennek költségeit – a jelenlegi gyakorlattól eltérően – nem a központi költségvetés, hanem a közigazgatásban elhelyezkedni kívánó finanszírozza. Azoknak, akik elnyerik a köztisztviselői kinevezést, a felmerülő költségeket visszatérítik.

A Népszabadság információi szerint a munka ellátására alkalmatlanok kiszűrését szolgálja a kötelező próbaidő bevezetése és a felmentési szabályok módosítása. A köztisztviselők közszolgálati jogviszonyát az eddigi hat hónapos felmentési idő helyett harminc nap után lehetne megszüntetni.

A törvényi változások a közszolgák béreit még nem érintik, a jutalmakat ugyanakkor a már életben lévő szabályok is befolyásolják, hiszen ez év január elején bevezették az új típusú teljesítményértékelést, amelynek alapján a legjobb értékelést kapott köztisztviselők akár éves bérük felét is hazavihetik jutalomként. Alanyi jogon viszont ez évtől már senkinek nem jár pluszjuttatás az év végén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik