Belföld

Fiktív adatok alapján fizetnek a gyógyszercégek?

Azonnali vizsgálatot kezdeményeznek a gyógyszergyártók, szerintük ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) valótlan gyógyszerforgalmi adatok alapján akar velük pénzt fizettetni az államkasszába - értesült a Magyar Nemzet.

Január 15-től havonta kell fizetniük a gyógyszergyártóknak aszerint, hogy az adott időszakban az egészségbiztosító mekkora öszszeget juttatott tb-támogatásként a patikákban kiváltott készítményeikhez.

Az OEP által közzétett adatok január 15-re rendkívüli fogyasztást mutatnak: a biztosító szerint ezen a napon 2,346 millió vényt váltottak be. (ez számítások szerint az összes patikában azt jelentené, hogy 30 másodpercenként váltanak be egy vényt) A lapnak nyilatkozó szakértők ezt nem tudják elképzelni; a gyógyszerészkamara szerint télen is legfeljebb 700-800 ezer vényt váltanak be naponta a betegek.

Először nem csordul túl a gyógyszerkassza

Először az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) történetében pozitív egyenleget mutat az év első négy hónapjában az Egészségbiztosítási Alap (ebből az 1600 milliárdos kasszából finanszírozzák többek között a gyógyszertámogatásokat, a gyógyító-megelőző kórházi- és járóbeteg-ellátásokat). A 30 milliárdos bevételtöbblet a járulékbefizetésekből származik (a „potyautasok” 1,1 milliós száma a szigorú ellenőrzés miatt időközben 550-560 ezerre csökkent).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik