Belföld

Fidesz–MSZP-egység a Malina Hedvig-ügyben

A külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kérnek Szlovákiától Malina Hedvig ügyében.

Németh Zsolt elmondta, felháborítónak tartja, hogy az ügyben Pozsony a „politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert” készít elő, amellyel azt kívánja bebizonyítani, hogy Szlovákiában a kormányváltás óta nem nőtt a magyarellenesség, hanem éppen ellenkezőleg, a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására. Szerinte a Malina Hedvig elleni eljárást sorozatos, a független igazságszolgáltatást megkérdőjelező események jellemzik, például a vádemelésről előbb értesült a szlovák sajtó, mint az érintett ügyvédje, illetve a szlovák főügyész előbb jelentette be a vádemelés tényét, mint az valóban megtörtént volna.

Szabó Vilmos ezzel egyetértve hozzátette: az sem elfogadható, ahogy Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter többször nyilatkozott az ügyben. Mint mondta, a Malina Hedvig elleni per „tesztje” lesz a szlovák jogállamiságnak és független igazságszolgáltatásnak, bár nem vonják kétségbe, hogy Szlovákiában érvényesül ez a két elv.

Mindkét politikus jelezte: az ügyről tájékoztatják az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot, és ha szükséges, ezek a szervezetek foglalkoznak majd a kérdéssel.

A rendőrség hazudik?

A szlovák rendőrség hétfőn hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt indítványozott vádemelést Malina Hedvig ellen. A Tyzden című szlovák hetilap aznap megjelent száma szerint viszont a rendőrség hazudott.

„Ha a rendőrség igazat mond, akkor Malina Hedvig Szlovákia újkori történetének egyedülállóan a legnagyobb hazudozója. Ha azonban az ország rendőrsége és politikai vezetése nem mond igazat, akkor ez az ártatlan lány annál is siralmasabb áldozat, mint amilyen a korábbi köztársasági elnök elhurcolt fia volt. A sokkoló megállapítások szerint Malina Hedvig nem hazudik” – olvasható a Tyzden írásának bevezető soraiban.


Tavaly augusztusban támadtak rá


A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista tavaly egy augusztusi reggelen véresen, összeverve ment be az egyetemre és azt állította, hogy két ismeretlen bőrfejű azért támadt reá, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség az ügyet azzal zárta le, hogy a lány csupán színlelte, kitalálta a megveretéséről szóló történetét. Az ország legfőbb ügyésze azonban két hete már jelezte: Malina Hedvig ellen hamis tanúzás és a nyomozó megtévesztésének címén vádat emelnek, amiért a bíróság a lányt öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik