Belföld

EDDSZ: mészárlás az egészségügyben

Lemészárlás folyik az egészségügyben, egy erkölcstelen és gusztustalan hadjárat. Ugyanazt akarják csinálni, mint az iparban, eltakarítani a konkurenciát, és beülni a helyére szakképzetlen és olcsó import munkaerővel - mondta az EDDSZ elnöke.

Cser Ágnes a Fidesz szervezte Szegedi Egészségügyi Kerekasztalt megelőzően az MTI-vel közölte: a kormánynak nem az a célja, amiről beszél, hogy növeljék az ellátás színvonalát, és garantálják az ellátáshoz való hozzájutást. Ha ez lenne, előzetesen felmérték volna, hogy hol nincs megfelelő ellátás, és komoly előkészítő programot követően megkísérelhették volna a szolgáltatások átcsoportosítását a munkavállalók bevonásával – jelentette ki az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke.

Mint mondta, ennek semmi köze a szakmához, „félig-meddig szakmai köntösbe bújtatott pénzforrás-átjátszásról van szó” a történet legsérülékenyebb pontja a szakképzett munkavállalók helyzete, akiknek szélnek eresztése hónapok óta folyik. Felháborító, hogy a tárca 1500 orvosról és hatezer szakdolgozóról beszél, de meg sem említi a gazdasági, műszaki területen foglalkoztatott munkavállalókat. Ez erkölcstelen és embertelen – fogalmazott.

A rendszer összeomlott, és meggyőződése, hogy „nagyon sok politikusnak a vádlottak padján lesz a helye”, mert nem adják meg emberek ezreinek az élethez való lehetőséget. Amikor egy anya hamarabb ér be egy kórházba, mint a mentés, és egy helikopter nem vehet fel két gyermeket, csak egyet, akkor már réges-rég nem az emberéletről beszélünk – tette hozzá.

Szavai szerint az egészségügyi intézmények nem vállalatok, és azt a megközelítést, hogy a fridzsidergyártást és a gyógyítást egyenlőségjellel kezelik a profitszerzés és a “hatékonyság” szempontjából, be kell fejezni. Egyre több beteget engednek ki “befejezetlenül”, azaz mindenféle bekötött eszközökkel azért, mert csak három napig finanszírozza őket a pénztár, pedig az emberi méltósághoz való jog a beteget nemcsak a kezeléskor, hanem a gyógyulás szakaszában is megilleti – mutatott rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik