Belföld

Csak nonprofit rendezvények lehetnek a bazilikánál

Csak nonprofit rendezvényeket szervezhetnek a közeljövőben Budapesten, az V. kerületi Szent István téren – jelentette be csütörtökön a kerület fideszes polgármestere, aki visszavonta korábbi területhasznosítási terveit.

„A kerület békéje és nyugalma érdekében (…) eltekintek a terület hasznosítására irányuló elképzelésektől” – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki hozzátette: kizárólag nonprofit rendezvényeket tarthatnak a közeljövőben a bazilika előtti téren.

Ingyenes gyermekprogramokat, egyházi és kulturális jellegű eseményeket engedélyezünk csak – mondta Rogán Antal. Hozzátette, hogy írásban kéri fel Pásztor Tibort, az V. kerületi MSZP-frakció vezetőjét arra, hogy – ahogyan azt a korábban a szocialista képviselő többször is hangoztatta – dolgozzanak ki egy területhasznosítási koncepciót. A polgármester arra vár javaslatot, hogy miként lehetne többletforráshoz juttatni a belvárosi önkormányzatot.

A Szent István tér kialakítása 450 millió forintba került eddig, további egymilliárd forintra rúg a környező utcák rendbetétele, így elkél minden többletbevétel az önkormányzatnál, számítok a szocialisták segítségére – tette hozzá a politikus, aki elmondta: korábbi tervei szerint a téren a környezetbe illő „rangos, igényes, céges rendezvényeknek” szeretett volna helyet adni.

Az V. kerületi MSZP-frakció szerint a polgármester ingyen akarta átadni hasznosításra a bazilika előtti teret egy cégnek, amellyel már alá is írták az együttműködési megállapodást. Erről Pásztor Tibor, az V. kerületi MSZP-frakcióvezető beszélt múlt héten újságírók előtt.

A szocialista politikus bemutatott egy szerződést, amelyben az áll, hogy a Belváros-Lipótváros önkormányzatával kötött együttműködési megállapodás értelmében a GreatFild Ingatlanhasznosító Kft. négy éven át, évi nyolc hónapig tematikus piacokat, kávéházat üzemeltetne a Szent István téren, valamint adventi gasztronómiai rendezvényt is szervezne.

Az MSZP-s politikus szerint a kerület 100 millió forinttól eshetett volna el, amennyiben tényleg pályázat kiírása nélkül, ingyen engedik át a Szent István teret az ingatlanhasznosító cégnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik