Belföld

Nem lesz védőfal a metrósínek előtt

Nem támogatta a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottsága szerdán Tarlós István Fidesz-frakcióvezető azon kezdeményezését, hogy védőfalat építsenek ki a metróállomásokon az utasok védelme érdekében.

A testület – csakúgy, mint egy nappal korábban a gazdasági bizottság – nem vette napirendjére a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azon helyszíni előterjesztését, hogy az észak-pesti szennyvíztisztító telepen csatornaiszap-kezelőt létesítsenek. Dancs Gábor (SZDSZ) tanácsnok elutasításával hiúsult meg a téma tárgyalása, aki kedden is a helyszíni előterjesztés napirendre vétele ellen voksolt. Az ülésen az ellenzékiek, így Wintermantel Zsolt (Fidesz) nehezményezték a helyszíni előterjesztéseket, illetve azt, hogy nem kapnak információt az illetékes főpolgármester-helyettestől.

A metróállomáson teljes biztonságot nyújtó peronfal-rendszer kiépítése és üzemeltetése egyaránt rendkívül költséges. Emellett veszélyhelyzetekben komoly nehézséget jelent – rögzíti a testület elé került előterjesztésében Hagyó Miklós. A szocialista politikus szerint a peron melletti pályaszakasz elektronikus ellenőrzésével csökkenthető az utasbalesetek száma, s e megoldás költségigénye is jóval kedvezőbb, mint a peronfalas rendszeré. Tarlós István javaslata a meglévő és az épülő metróállomásokra is vonatkozik.

Döntött a bizottság annak a 233 millió forintnak a felosztásáról, amit az önkormányzat közgyűlése az utcai köztisztaságra szánt ez évi keretből csoportosított át a parkok, zöldterületek tisztán tartására. Az átcsoportosítás után is több mint 110 millió forinttal kisebb összeg, mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre idén erre a célra. Növények ültetésére például csaknem 30 millió forinttal, öntözésre 20 millióval jut kevesebb az idén, az átcsoportosítás ellenére. A parkok takarítására viszont 34 millió forinttal jut több pénz, összesen 260 millió forint lesz erre a célra.

Kocsis László, a Főkert Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az eddigieknél nagyobb, 60 literes szeméttárolókat vesznek közbeszerzésekkel a parkokba. Mitus Zsuzsanna (MSZP) soknak tartotta a 160 hulladékgyűjtőre szánt összeget, a darabonkénti 53 ezer forintot. Balogh Pál (MSZP), a testület környezetgazdálkodási albizottságának elnöke közölte: azért jegyzi ő az előterjesztést, mivel, ha “Hagyó Miklós előterjesztésére várnak, többhetes csúszás lett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik