Belföld

Gyurcsány a Fidesz-elnökségben vitázna

A miniszterelnök blogbejegyzésében megjegyezte: az ellenzéki párt alapszabálya lehetővé tenné, hogy ő maga is a Fidesz elnökségének tagja legyen. Mint írta, szívesen vitatkozna politikustársaival itt a gazdaságpolitikáról.

Állítólag tagja lehetnék a Fidesz elnökségének – áll a kormányfő szerdai blogbejegyzésének fejlécén. MInt Gyurcsány Ferenc kifejti, több újság értelmezése szerint a legnagyobb ellenzéki párt alapszabálya lefekteti: az előző ciklus miniszterelnöke tagja lehet a testületnek. “Egy csipetnyi gúnnyal azt mondhatnám, az alapszabály megfogalmazása legalábbis félreérthető, és ez a legkevesebb, amit mondhatunk” – fogalmaz internetes naplójában. Hozzátette: meglehetősen komikus lenne ott ülnie az elnökségben. “A politikus hölgyek és urak bizonyára gyorsan elfáradnának a ki-berohangálástól, alig megoldható fejtörést okozva önmaguknak, hogy akkor most a bojkott erre is érvényes-e vagy sem. Nem kétséges, hogy izgalmas vitákat lehetne folytatni” – írta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök elsősorban a hétfői parlamenti felszólalásában már megemlített „vudu-gazdaságpolitikáról” értekezne az ellenzéki politikusokkal. A kifejezés azt az elméletet takarja, hogy az adók, járulékok csökkentése ugyanúgy növekedést indukál, ugyanúgy nagyobb többletbevételt hoz a költségvetésnek, mint a gazdasági növekedés, és az azt követő eredeti adó- vagy járulékcsökkentés. “Ez nyilván azt jelentené, hogy végső esetben a nullás adókulcs hozná a legtöbb bevételt, ami lássuk be, meglehetősen abszurd” – fogalmaz a miniszterelnök. Kiemelte: a legnagyobb ellenzéki párt évek óta ezzel kampányol, de amint kormányra kerülnek, már nem eszerint cselekszenek.

Gyurcsány Ferenc blogjában Erdős Tibor akadémikus válaszcikkeire utalva elmondta, a szakértő kimutatta: tévedés azt állítani, hogy a ’90-es évek közepének társasági adó csökkentése vagy az ezredforduló éveinek járulékcsökkentése többletbevételt hozott. “Arányosan éppen annyival csökkent az állam bevétele, mint amennyivel csökkentek a kulcsok – állítja Erdős Tibor akadémikus, aki egyébként növekedés-szakértő. Bár nem kizárt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elnöke jobban ért ezekhez a kérdésekhez, mint a Széchenyi- és Akadémia-díjjal kitüntetett Erdős Tibor” – tette hozzá ironikusan a kormányfő.

Naplóbejegyzését azonban a következő szavakkal zárta: “Kedves Barátaim, ne erről elmélkedjük, tegyük inkább a dolgunkat!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik