Belföld

20 százalék feletti párt lenne az SZDSZ

Budapesten 2009-re 20 százalék feletti támogatottságot kell elérniük a szabad demokratáknak; a cél, hogy liberális főpolgármester szolgálja a választókat a városházán, és a kerületekben ismét növelni tudják az SZDSZ-es polgármesterek számát - közölte a liberális párt budapesti választmányának új elnöke.

Szabadai Viktor elmondta: a szabad demokraták akkor érhetik el, hogy az SZDSZ ismét nagy párt legyen Budapesten, ha kapcsolatukat újraszervezik a választókkal, ha képesek friss, hiteles, érdemi szakpolitizálással meggyőzni őket, hogy a liberális párt méltó a bizalmukra.

“Az SZDSZ célja ebben a ciklusban, hogy képes legyen a főváros eredményesen fellépni a vadplakátozással szemben, hogy megszűnjenek a mercédeszek ablakában virító rokkantkártyák, hogy egységes parkolási rendszer jöjjön létre az összes kerületben” – áll az új elnök programjában.

Szabadai Viktor hangsúlyozta: az új fővárosi választmány célja, hogy a fővárosi frakció híd szerepet töltsön be a kerületek, az országos pártvezetés és a város ügyeiben illetékes minisztériumok között. Szerinte ezen szervezetek munkájának összehangolásával érhető el, hogy a budapesti hétköznapok élhetőbbé váljanak.

A politikus elmondta, hogy a budapesti választmány létrehoz munkacsoportokat a közlekedés, a városfejlesztés, a társadalompolitika, az informatika és a zöldügyek témakörében, ezek a csoportok időről időre szakpolitikai javaslatokat terjesztenek a választmány elé, amelyek elfogadásuk után választmányi előterjesztésként kerülnek az ügyvivői testület, az országos tanács illetve a fővárosi és a parlamenti frakció elé. Mint mondta, szeptemberre konkrét javaslatokat vár a munkacsoportoktól, példaként említette a vadplakátozás elleni fellépést.

A budapesti elnök szerint olyan rendeletet kell elfogadni, amely nem automatikusan azt bünteti, aki kiragasztotta a plakátot, hanem figyelembe veszi, hogy kinek állt érdekében kihelyeztetése.

Az egységes parkolási rendszerről szólva John Emese fővárosi frakcióvezető problémásnak nevezte, hogy a parkolási szerződések nem egyszerre, hanem különböző években járnak le.

Szabadai Viktor kitért arra, hogy dinamizálni kell az SZDSZ működését a fővárosban, a jelenleg elkülönült szabad demokrata szigeteket össze kell kötni, meg kell mutatni, hogy a liberálisok értenek a várospolitikához. Konkrétumként említette a választási körzetfelelősi rendszer kiterjesztését, amely a XIII. kerületben – ahol ő a pártszervezet vezetője – már jól működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik