Belföld

Visszavette a KDNP-t az Európai Néppárt

Visszavették a Kereszténydemokrata Néppártot (KDNP) az európai konzervatív-kereszténydemokrata erőket tömörítő Európai Néppártba (EPP) - jelentette be kedden Brüsszelben Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

Tíz évvel ezelőtt az akkor Giczy György vezette pártot – mint sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt fogalmazott, “az akkori követhetetlen vargabetűket követve” – kizárták az európai pártcsoportból. Most az EPP vezetőségi ülésén egyhangú szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül vették vissza teljes jogú tagként a KDNP-t, ami az elnök szerint egyértelmű elismerése a politikájuknak és annak a munkának, amellyel a pártot újjáépítették.

Semjén Zsolt elmondta: a KDNP ma az Országgyűlés harmadik legnagyobb parlamenti frakcióját adja, több önkormányzati képviselőjük van, mint az SZDSZ-nek és az MDF-nek együttvéve, és a KDNP 17 ezer taggal az ország harmadik pártja taglétszám tekintetében is.

Az európai színtéren megvalósítandó célkitűzéseik legfontosabbika “az a gondolat, hogy vissza a tiszta forráshoz, vissza az alapító atyák örökségéhez, … akik egyértelműen egy keresztény civilizációra és a nemzetek sokszínűségére épülő Európát álmodtak meg” – szögezte le a pártelnök, kiemelve annak fontosságát, hogy erre az unió új szerződésében is hangsúlyozottan legyen utalás.

Ha az uniónak nem lesz lelke, és mi más lenne a lelke, mint a kereszténység, és pusztán egy gazdasági seft lesz, akkor a történelem első zökkenőjében széjjel fog esni – vélte Semjén Zsolt. A pártelnök azt is elmondta: személy szerint nem támogatja Törökország EU-tagságát, mert az unió alapja a keresztény civilizáció, egy olyan szellemi közösség, amely a zsidó-keresztény kultúrára épül. A legszerencsésebb szerinte egy szoros partneri EU-török kapcsolat lenne, miközben Törökország teljes jogú felvétele “még tovább relativizálná az unió szellemi, kulturális közösségét, ez pedig veszélyeztetné magának az uniónak a stabilitását”.

Surján László, a KDNP európai parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón kifejtette, a párt arra szeretné felhasználni most visszanyert tagságát, hogy a magyarok és a régió problémáira keressen megoldást az EU-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik