Belföld

Megakongresszust tervez a Fidesz

Koncertekkel, párttörténeti kiállítással készül hétvégi kongresszusára a Fidesz, ahova kétezer főt várnak: Orbán elnök marad, de Schmitt Pál és Pelczné Gáll Ildikó alatt rezeg a léc. A vidéki küldöttek pesti párttársaiknál alszanak majd - írja a Népszabadság.

Koncertek, könyvárusítás retro párttörténeti kiállítás egészíti ki a Fidesz hétvégi kongresszusát a Budapesti Hungexpon. Az ellenzéki vezetésű városok standokat állítanak a nemzetközi vásár területén, a fő kongresszusi csarnokot szövetségesi sátrak veszik körül.

„Győzelmi” kongresszusra készül a Fidesz: üzenete az, hogy „akár holnap reggel…”. Vagyis a Fidesz a Gyurcsány-kormány esetleges bukása után már másnap kész a kormányzásra. A lap által megkérdezett fideszes vezetők szerint a kongresszuson a „lélektani előny” megszerzése a tét, vagyis az, hogy két vesztes parlamenti választás után átérzi-e Orbán Viktor, hogy ez egy történelmi pillanat, s meg tudja-e szerezni a választók bizalmát Gyurcsány Ferenccel szemben.

Elnöki beszédében Orbán Viktor nyilvánvalóan sötét képet fest majd: „még nincs vége semminek, ősszel jönnek a súlyos megszorítások”. Beszédének főbb téziseit már pénteken fölteszik honlapjára. A Népszabadság információi szerint a Fidesz elnökének hamarosan könyve is megjelenik, amely a problémákra fókuszál, és a lehetséges megoldásokról mellékeli többek közt Martonyi János és Járai Zsigmond elgondolásait is.

Az nem kérdéses, hogy vasárnap ismét Orbán Viktort választják meg Fidesz-elnöknek, az alelnöki fronton viszont lesz verseny. Az általános vélemény szerint Schmitt Pál lesz a kieső alelnök, mivel “Brüsszel messze van”, vidéki fideszesek szerint viszont Pelczné Gáll Ildikónál rezeg a léc, noha intenzíven kampányolt, erős pártelnöki hátszéllel.

Némi disszonancia a hétvégi happeningen: mivel üres a Fidesz-pártkassza, a kongreszszusi küldöttek számára nem biztosítanak szállodai elhelyezést. Kubatov Gábor pártigazgató készített egy “szálláslistát”. E szerint a vidéki küldöttek budapesti fideszeseknél, illetve a parlamenti képviselők budapesti bérelt lakásaiban alhatnak szombat éjszaka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik