Belföld

Kóka nyitna a vidék felé

„Eddig Budapest vitte a vállain az SZDSZ-t, de most már olyan vidéki falvakban is szervezetet kell építeni, ahol eddig ezt nem tettük meg” – mondta az SZDSZ elnöke kedden.

Kóka János a párt közép-magyarországi regionális találkozóján kifejtette, változtatni kell azon a nyolcéves hagyományon, hogy a parlamenti listás szavaztok közel fele kizárólag Budapestről „jöjjön be”. Mint mondta, át kell alakítani a párt – eddig csak 5-10 százalékos támogatottságot kezelni tudó – szervezeti struktúráját. A cél most sokkal több: egy stabil, mindig fenntartott liberális középpárt kialakítása – fogalmazott Kóka.

Ezért a pártelnök kinevezett már új szervezeti igazgatót, létrejöttek különböző kabinetek. Letették egy liberális közpolitikai intézet alapjait, aminek célja, hogy az aktuálpolitikai kérdéseken túlmenően kritikusan szemlélje és elemezze a SZDSZ politikáját, valamint, hogy kineveljen egy új politikusi generációt. Kóka ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az SZDSZ soha nem látott mértékben fiatalodik, hiszen vezető politikusai mint John Emese, Gusztos Péter, Horváth Ágnes, vagy Kóka János mind negyven év alattiak.

A célokról szólva a pártelnök elmondta, hogy a 2009-es Európa Parlamenti választáson meg kell tartani az EP-képviselők számát, vagy akár egy-kettővel meg is lehet növelni azt. Be kell bizonyítani, hogy az SZDSZ a legeurópaibb magyar párt. A 2010-es választásokra pedig egy középerős párttá, a magyar parlament harmadik legnagyobb erejévé kell nőnie az SZDSZ-nek. Ezt úgy lehet elérni, ha mind a 3200 településen megbízható, hiteles jelöltet tudnak állítani, illetve ha meg tudják szólítani azt az egymillió fiatalt, aki a rendszerváltás előtt még nem élt vagy nagyon fiatal volt. A 18-20 éves fiatalok körében 10 százalékos az SZDSZ támogatottsága – mondta Kóka, aki hozzátette a 18-30 évesek körében ez csak nyolc százalék.

„2010-ben úgy szeretnék itt állni előttetek, hogy sikerült megtartani az EP-parlamenti képviselők számát, 10 százalékos párt lett az SZDSZ, működik a vegyes egészségbiztosítási rendszer, liberalizáltuk az energetikapiacot, és a kormányban a fenntartható fejlődés politikája jobban érvényesül” – zárta felszólalását Kóka János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik