Belföld

Együtt ülésezik a magyar és a horvát kormány

Másodszor ülésezik együtt a magyar és a horvát kormány csütörtökön Zágrábban; az euro-atlanti integráció, az infrastrukturális fejlesztések ügye és az oktatási és kulturális együttműködés is szerepel az együttes ülés napirendjén – tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda kedden az MTI-t.

A két fél egyeztet a magyar rendőrök – tavalyi év után az idei – nyári horvátországi szolgálatteljesítéséről is, hiszen évente több mint 400 ezer magyar nyaral Horvátországban – áll a közleményben. A rendőrségi együttműködés folytatása mellett az együttes ülés napirendjén szerepel a spliti magyar ideiglenes konzuli képviselet ismételt megnyitása, amely június 15. és szeptember 15. között segíti majd a térségbe látogató magyar állampolgárokat – olvasható a tájékoztatóban.

A kultúra és az oktatás terén is több témában egyeztet a két kormány: szó lesz az eszéki Strossmayer Egyetem idén ősszel induló magyar tanszékéről, amelynek elindításával egy lassan tíz éve húzódó ügy oldódik meg. Ennek köszönhetően az általános iskolától az egyetemig teljessé válik a magyar nyelvű oktatás Horvátországban. Egyezmény születhet arról is, hogy Horvátország bekapcsolódik a “Pécs, Európa kulturális fővárosa 2010” projektbe, így a Déli Kulturális Övezet országai közül Horvátország kiemelt partner lesz a programok megvalósításában – írta a Kormányszóvivői Iroda.

A tervezett program szerint a résztvevők egyeztetnek Horvátország NATO- és EU-csatlakozására való felkészülését elősegítő együttműködés folytatásáról, egyezmény születhet a V/B összeurópai közlekedési folyosó Letenye és Gorican közötti határának autópályahídjáról, valamint a kis- és középvállalkozások támogatásáról. A két fél az együttes ülés alkalmából szándéknyilatkozatot is aláír a nemzeti fejlesztési tervek összehangolására irányuló együttműködésről és az előcsatlakozási támogatási források keretében kialakított stratégiai célok egyeztetéséről – tartalmazza a közlemény.

Az első magyar–horvát kormányülést 2006. január 26-án, Budapesten tartották. A csütörtöki találkozóhoz kapcsolódóan ugyanezen a napon tartja ülését a magyar–horvát kereskedelmi kamara Zágrábban. Az első együttes kormányülés nyomán létrejött testület ülését Gyurcsány Ferenc és Ivo Sanader miniszterelnökök nyitják majd meg – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik