Belföld

Sólyom ellenzi a nemzeti parkok összevonását

Sólyom László szerint nem volt szerencsés a Fertő–Hanság és az Őrségi Nemzeti Park összevonása.

A köztársasági elnök az „Értékőrző tájak és emberek Magyarországon” című országjáró sorozatának második állomásaként látogatott a Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Parkba.

Két voltaképpen idegen tájegység összekapcsolása „nem szerencsés”, nem vagyok barátja ezeknek a nagy összevonásoknak, amiknek nyilván spórolási motívumai vannak – jegyezte meg az államfő azzal kapcsolatban, hogy az Őrségi Nemzeti Park február 1-jétől a Fertő–Hanság Nemzeti Park fennhatósága alá került. Az országjárás vezérmotívuma mindig az, hogy nemzeti parkról nemzeti parkra járva ne csak a természettel, hanem az egész térséggel foglalkozzon – mondta az elnök.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park területén már vasárnap azzal szembesült, hogy az egész nemzeti park területén mindössze nyolc őr dolgozik. „Ez egy elképesztő állapot, és legalább háromszor ennyire lenne szükség” – jegyezte meg. Régóta szívügye volt, hogy a nemzeti parkok és az összes védett terület visszakerüljön a védettség alá – fogalmazott.

Még alkotmánybíróként dolgozott, mikor meghozták azt az ítéletet, amelynek alapján megindult a védett területek visszavásárlása, azonban, mint kiemelte: aggodalommal hallja, hogy elfogyott erre a pénz. „Szorgalmazni fogom, hogy újabb lökést kapjon ez a folyamat” – tette hozzá.

Az új nevén Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Park működési területe Győr-Moson-Sopron és Vas megyére terjed ki. A mintegy 850 ezer hektárból hozzávetőleg 100 ezer hektár a védett terület. Az Őrségben jelentős értéket képviselnek a rétek, a patakok, a lápok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik