Belföld

Növelné az SZDSZ a női képviselők arányát

Az SZDSZ a választójogi törvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy kvóta biztosítsa a női képviselők nagyobb arányát a parlamentben – jelentette be Sándor Klára a liberális párt frakcióülését követő sajtótájékoztatón, hétfőn.

A szabad demokrata politikus közölte: az 50 százalékos kvóta bevezetésével is csak 25-30 százalék lehet a nők országgyűlési aránya, hiszen nemcsak pártlistákról, hanem egyéni választókerületekből is kerülnek képviselők a parlamentbe. Mint mondta, a választási adatok azt mutatják, hogy hozzáértés, hitelesség, megbízhatóság szempontjából szívesebben szavaznak a nőkre a választópolgárok, mint a férfiakra. Ha a pártlistákon több lesz a nő, akkor jobban szem előtt lesznek – tette hozzá.

Kitért arra, hogy a múlt héten egyeztetett a pártok több női képviselőjével, akik egyetértettek az elképzeléssel, és vállalták, hogy felmérik, frakciójuk támogatná-e a módosítást. Erről a jövő héten egyeztetnek újra a pártok női képviselői – jegyezte meg. Kérdésre válaszolva hozzáfűzte, hogy a módosító javaslatot a liberálisok akkor is benyújtják, ha nem támogatja a többi párt. Véleménye szerint, ha több női politikus lenne az Országgyűlésben, olyan témák is felmerülnének, amelyek ma nem is kerülnek szóba.

Magyar Bálint elmondta: a rendszerváltás óta lezajlott öt választás alapján ezen a téren a szimpla tájékoztatásban, felvilágosításban nem lehet bízni, hiszen 8 és 12 százalék között mozog a nők aránya a képviselők között a parlamentben. A kvóta, a pozitív diszkrimináció ezen eszköze egyre inkább elfogadott megoldássá válik az európai országok jelentős részében – közölte. Hangsúlyozta: rendkívüli fejleménynek tartja, hogy a liberális frakció támogatta a kvóta bevezetését.

Az SZDSZ-frakció fontosnak tartja, hogy magán kezdje ennek az elvnek az érvényesítését, van jó néhány év még a 2010-es választásokig, addig megalkothatók azok a párton belüli és párton kívüli szabályok, amelyek elősegítik a nemek közti esélyegyenlőség érvényesülését – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik