Belföld

Az MSZP is támogatja a Centrum-vizsgálatot

Az MSZP is támogatja, hogy létrejöjjön a Centrum Parkoló Kft. ügyében az MDF által kezdeményezett vizsgálóbizottság. Erről Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A hétfői Népszabadság információi szerint még úgy látszott sem az MSZP, sem pedig az SZDSZ nem támogatja majd a néhány fővárosi kerület parkolási társaságaként működő Centrum Kft. ügyeinek parlamenti vizsgálatát. A lap szerint a kormánypárt úgy ítélte az MDF kezdeményezése a vizsgálóbizottság felállításáról nem házszabályszerű.

A szocialista frakció most azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága vizsgálja felül a házszabályban azt az 1998–2002-as ciklusban született rendelkezést, amely megakadályozza a vizsgálóbizottság felállítását – közölte a szocialista politikus.

Mint kifejtette: a házszabályt akkor kiegészítették az ügyrendi bizottság állásfoglalásával, miszerint az önkormányzatok, az Alkotmánybíróság és az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozó ügyben nem lehet vizsgálóbizottságot létrehozni. Hozzátette: ez a kérdés önkormányzati hatáskörbe tartozik.

Göndör István elmondta: a kormánykoalíció kész igennel szavazni az állásfoglalás hatályon kívül helyezésére, így minden jogi akadály elhárul a vizsgálóbizottság létrejötte elől. Hozzátette: ezt követően az indítvány aláírására is készek, és támogatják a bizottság létrejöttét. A politikus közölte: indítványát a nap folyamán benyújtja, így akár a jövő héten hétfőn határozhat a plenáris ülés az állásfoglalás hatályon kívül helyezéséről.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke május 3-án jelentette be: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Centrum Parkoló Kft. ügyében a Figyelő című hetilapban megjelent írás alapján.

A lapban hét fővárosi kerület MSZP-s és fideszes vezetése, valamint a Centrum Parkoló Kft. közötti gazdasági, személyes és politikai összefonódásról írtak tényfeltáró riportot – tette hozzá Dávid Ibolya. A kezdeményezést támogatja a Fidesz és a KDNP is.

A Centrum Parkoló Kft. visszautasította a Figyelő című hetilapban a társaságról megjelent cikket és a Magyar Demokrata Fórum megállapításait, a vállalkozás pert is fontolgat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik