Belföld

Horváth magára haragította Mikolát

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter rövid idő alatt bizonyította teljes alkalmatlanságát, „konokságával és szakmaiatlanságával” mindenkit magára haragított – fogalmazott Mikola István. A Fidesz nemzeti egészségbiztosítós modellje őszre készül el.

Még mindig nem tisztázott, hogy hová teszik a bezárásra ítélt svábhegyi gyermekkórház és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) betegeit, hiszen a helyettesítésre kiszemelt Heim Pál gyermekkórház, illetve a Merényi Gusztáv kórház sem készült fel a betegek fogadására – mondta a politikus. Hozzátette: a Merényi Gusztáv kórháznak az az épülete, amelyben a lipótmezőről érkező betegeket akarják elhelyezni, legfeljebb „istállónak” alkalmas.


Normatívalapú finanszírozás


Mikola István szerint „tragikus káosz” alakult ki az egészségügyben, hiszen már 50 milliárd felett van a kórházak lejárt tartozása, így gyakorlatilag a beszállítók finanszírozzák a magyar egészségügyet. A politikus azt javasolta, hogy azonnal töröljék el a teljesítményvolumen-korlátot, mert a rendszer szigorítása miatt a hónap közepén megszűnnek a műtétek a kórházakban, méregdrága műtők állnak üresen, és egyre hosszabb várólisták alakulnak ki.


Mint mondta teljesítményvolumen-korlát nélkül, normatív alapon képzelik el a kórházak finanszírozását. A Fidesz szakpolitikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy még mindig nem tudni, mi lesz a több-biztosítós rendszer elképzelésével, amiről eddig egyetlen szakanyagot, hatástanulmányt vagy biztosításmatematikai számítást nem láttak.


Nem tudnak együttműködni


A fideszes politikus azt mondta: reményt sem látnak a miniszterrel való együttműködésre, mert Horváth Ágnes „konokságával és szakmaiatlanságával” mindenkit magára haragított. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere szerint Horváth Ágnes az orvosokat azzal haragította magára, hogy egy nyilatkozatában a betegeket potenciálisan megölő kórházakról beszélt. A betegek és az édesanyák ellenszenvét pedig azzal váltotta ki, hogy szerinte nem a jó levegőtől gyógyul az asztmás gyermek, ezért be lehet zárni a svábhegyi gyermekkórházat.


A Fidesz várhatóan csak ősszel nyújtja be az Országgyűlésnek az önálló, parlamenti felügyelet alatt álló nemzeti egészségbiztosítóról szóló előterjesztését, de már a párt hétvégi kongresszusa után kommunikálni kezdik az elképzelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik