Belföld

Gyurcsány: fehéredik és tisztul a gazdaság

A miniszterelnök szerint az ország lassan túl van a kiigazítás legnehezebb részén, hiszen a tervek szerint csökken a hiány, az infláció, és megfelelő módon fehéredik a gazdaság is. A Fidesz arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy egy éve még az adócsökkentéssel kampányolt. A Parlamentben a vodoo gazdaságtanról vitatkozott Gyurcsány és Navracsics.

Mi is az a voodoo?

A nyolcvanas években George Bush nevezte a stimulatív adócsökkentés és alacsony kamatlábak fellendítő hatására alapozott, ugyanakkor a medve bőrére előre iszogatva felelőtlenül költekező gazdasági tervezet voodoo gazdaságpolitikának.


A kormányfő napirend előtti felszólalása a fidesz és a kormány gazdaságpolitikájáról szólt. Mint mondta, a Fidesz a voodoo gazdaságpolitikát követi, amely szembemegy a közgazdaságtan ismert tételeivel, a racionális megfontolással és pusztán álmokat követ. Ezzel szemben a kormány nem a voodoo tanokat követi, az elmúlt kilenc hónap után ugyanis megfelelő pályára kezd állni a magyar gazdaság – összegezte Gyurcsány. Hangsúlyozta: 2009-re egyensúlyban lesz a költségvetés, már növekedett a regisztrált foglalkoztatottak száma, az infláció pedig el kezdett csökkeni. További példának hozta fel, hogy 30 milliárd forint folyt be az államkasszába csak abból, hogy önellenőrzésbe kezdtek azok a vállalkozók, akiknek korábban ez eszébe sem jutott.

A miniszterelnök szerint az ország lassan túl van a kiigazítás legbonyolultabb és legnehezebb részén. „A terveknek megfelelően csökkenő hiány, a terveknek megfelelően csökkenő infláció és a terveknek megfelelően fehéredő gazdaság: erre lehet építkezni annak érdekében, hogy később egészséges és jó növekedési potenciállal rendelkező gazdaság legyen Magyarországon – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A jövőbeni tervekről szólva elmondta, hozzá kell nyúlni az adórendszerhez, Dél-kelet Ázsia felé kell nyitni, és tovább kell támogatni a kis és középvállalatokat.

A kormányfő beszédében egyébként kikérte magának, hogy az ellenzék nem kért tőle bocsánatot azért, mert a korábban oly sokat bírált Új Magyarország Fejlesztési Tervet mégis elfogadta Brüsszel. Felszólalásából az derült ki, elvárta volna a Fidesztől a gratulációt.

Gyurcsány Ferenc Erdős Tibor akadémikus a Figyelőben megjelent tanulmányára hivatkozta azt kérte a legnagyobb ellenzéki párttól, hogy vallják be, tévedtek a gazdaságpolitikai javaslatukkal kapcsolatban.

Navracsics és a voodoo

A Fidesz frakcióvezetője reagálásában viszont azt kérte ki, hogy ne a kormányfő adjon erkölcsi dolgokról nekik tanácsot. Az ellenzéki képviselő ezek után ismét utalt az őszödi beszédre.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor arra is emlékeztette a kormányfőt, nem biztos, hogy olyan rossz az a bizonyos voodoo gazdaságtan. Példaként hozta fel, hogy ez a tan az adócsökkentésre épül, melyet az SZDSZ is hirdetett, ráadásul az Országgyűlés épp tavaly fogadta el az öt éves adócsökkentési programot. Minden bizonnyal a kormányfő is voodoo gazdaságpolitikát folytat, hiszen választási kampányfilmjében az adók csökkentéséről beszél – közölte Navracsics Tibor.

Boross az inflációs trükkről

Az MDF politikusa szerint a józan emberek manapság azért drukkolnak, hogy a felborult államháztartás helyreálljon. Hangsúlyozta: de nem lehet megfeledkezni persze arról, hogy az elmúlt öt esztendőben teremtették a tarthatatlan helyzetet. Boross Péter felszólalásában úgy reagált: az infláció a kormányok örök trükkje.”A kérdés az, valóban tompul-e?” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik