Belföld

A Fidesz választ vár az NBH-tól

A Fidesz álláspontja szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) nem hallgathat tovább az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében, „mivel bűnösök közt cinkos, aki néma”.

„Mit kerestek titkos szolgák egy olyan alapítványnál, amely a gyanú szerint 1,2 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést, amelynél házkutatás is volt, illetve tőle és a kapcsolódó gazdasági társaságoktól hét embert vettek őrizetbe, és le is tartóztatták őket?” – tette fel a kérdést Demeter Ervin. A fideszes országgyűlési képviselő, az Orbán-kormány volt polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere felidézte, hogy az NBH főigazgatója együtt fotózkodott az alapítvány elnökével, és egy főosztályvezetője a kuratórium munkájában vett részt, amit álláspontja szerint magánszemélyként sem tehetett volna.

A képviselő elmondta, hogy először a vám- és pénzügyőrség indított 2005-ben titkos nyomozást az alapítvány ellen, amiről értesült az említett főosztályvezető, és az emberi logika alapján közölhette azt kuratóriumi társaival. Az alapítvány ügyében az elmúlt hónapban több ember ellen indult eljárás. Vezetője, aki többekkel együtt előzetes letartóztatásban van, régebben a rendőrségnél szolgált.

Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter védett személy, így furcsállja, hogy a titkosszolgálatnak nem tűnt fel „ez az intenzív kapcsolatépítés, amikor nagyon éberek is tudnak lenni, azonnal észreveszik, ha újságírók érdeklődnek Szilvásy úr nyaralójáról és a lakásukra is kimennek”. Demeter Ervin elmondta: az NBH-tól azt a tájékoztatást kapták, hogy az érintett gazdasági társaságok nem fedővállalkozások, amit a szakmai logika is kizárna, tehát titkosszolgálati munkatársaknak nincs ott keresnivalójuk.

A képviselő kitért arra, hogy a kérdésekre Szilvásy Györgynek is válaszolnia kell, aki ott lesz az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának következő ülésén, amelyen a titkosszolgálatok éves beszámolója lesz napirenden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik