Belföld

Debrecenben megakadályozták a drogtüntetést

Éles szóváltástól volt hangos a debreceni Nagyerdő: helyi polgárok megakadályozták a kendermagos demonstráció megkezdését, a színpad felállítását. Szegeden bekiabálásokkal és tükörrel zavarták a demonstrációt, Budapesten néhány száz résztvevő piknikhangulatban követte az eseményeket.

Juhász Szabolcs főszervező a helyszínen bemutatta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben a rendőrség május 3-ai dátummal tudomásul vette bejelentett demonstrációjukat. Többek között azt, hogy színpadot állítanak fel a Nagyerdőben a Békás tó mellett, ott beszédek hangzanak el, és koncertekre kerül sor. A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya ugyanakkor május 9-én kiadott egy levelet, amelyben „közútkezelői szempontból” nem járul hozzá a színpad felállításához.



Debrecenben megakadályozták a drogtüntetést 1

A Margitszigeten feltartóztatták az ellentüntetõt (fotó:MTI)


Az ügy érdekessége, hogy a színpadot ott kívánták felállítani, ahol nincs járműforgalom. Amikor a szervezők neki akartak látni a színpad felállásának, hangos szóváltásba keveredtek helyi polgárokkal. Feltűnt közöttük Ágoston Tibor, a debreceni Kossuth téri tüntetők egyik vezérszónoka is, aki ásót tartva a kezében állt a dobogóra, nem engedte azt elmozdítani. „Karóval jöttem kendert temetni” – mondta, indokolva, hogy miért van ásó a kezében. Közben többen koszorúszalagokat feszítettek ki olyan feliratokkal, mint: „Tisztafejű magyar fiatalokat a nemzetnek”, vagy „Húzzatok el”.


Senki nem mozdult

Ágoston Tibor felszólította a kendermagos demonstrációra érkező fiatalokat, hogy „Debrecent ne gyalázzák meg”. Közölte azt is: a szervezők felállíthatják a dobogót, ha azt kívánják hirdeti, hogy szigorítsanak a drogfogyasztók elleni fellépésen. A kendermagos demonstráció szervezői időközben segítséget kértek a helyszínen tartózkodó rendőröktől, akik ugyan távozásra szólították fel a bejelentett tüntetést megzavarókat, de arra azok nem reagáltak.

Senki nem mozdult, a felek egymással farkasszemet nézve álltak szemben. A rendőrök és a közterület-felügyelet munkatársai együttes erővel biztosították a helyszínt.


Egyre nagyobb tömeg


A bejelentett demonstráció megakadályozása miatt Juhász Szabolcs magánemberként a szervezők nevében ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A feljelentésben rögzítették azt is, hogy közbiztonságra veszélyes eszközökkel, ásóval, botokkal felszerelkezve akadályozták meg a rendezvényüket, és a magántulajdonban lévő színpadukat megrongálták.


Időközben a nagy számban jelen levő egyenruhás rendőrök igazoltatni kezdték a “kendermagos” rendezvényre érkezett extrém külsejű fiatalokat. A bejelentett rendezvényre érkezők mellett megjelentek nemzeti színű és Árpád-sávos zászlókkal a debreceni Kossuth téri tüntetők is.


Tükörrel “támadtak”


Szegeden a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjai füttyel és bekiabálással zavarták meg a Kendermag Egyesület rendezvényét. A város központjában található téren megrendezett békés demonstráción, koncerteken 80-100 szimpatizáns vett részt. A rendezvényen a Jobbik két tucat emberrel vonult a helyszínre, hogy „Ez a belépő a kemény drogokhoz” bekiabálással és sípszóval tiltakozzon a marihuana-fogyasztás ellen.


Egy férfit a rendőrök kivezettek a tömegből, mert tükörrel fényt vert vissza a fellépőkre, illetve a technikai hátteret biztosító fiatalokra. A rendőrök később a színpad és a Jobbik közé álltak.


Érdektelenség Budapesten


Kora délutáni kezdetekor alig kéttucatnyi érdeklődő jelent meg a „Nemzeti liberalizációs népgyűlésre” keresztelt rendezvényen a margitszigeti nagyréten. Az estig tartó rendezvényt a rendőrség nagy erőkkel biztosította, dupla vaskordonnal kerítették el a kora estig néhány száz fősre duzzadt könnyűdrog-liberalizáció-pártiakat, akik a napsütéses időben piknikhangulatban figyelték a koncerteket.


A Million Marijuana March nemzetközi kampány részeként Magyarországon ötödször megszervezett eseményre előzetesen a Jobbik internetes honlapján ellendemonstrációt hirdettek. Vasárnap délután alig egy tucatnyian jelentek meg a helyszínen. A tüntetők idővel bementek a kordonon belülre is, de bármiféle atrocitás nélkül – szervezői felszólításra – nem sokkal később elhagyták a terepet.


John Emese, az SZDSZ budapesti frakciójának vezetője néhány SZDSZ-újgenerációs fiatallal a helyszínen, szintén „szigorúan magánemberként” az MTI kérdésére közölte: még hosszú évek kérdése lehet a marihuana fogyasztásának engedélyezése, de az SZDSZ támogatni kívánja a liberalizálási folyamatot. Juhász Péter, a Kendermag Egyesület újságírók előtt közölte: idén először vidéken is szerveztek rendezvényeket, de legnagyobb megdöbbenésükre a debreceni helyszínen komoly összetűzésbe kerültek az ellentüntetőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik