Belföld

Balatoni vitorlásszezon

Elkezdődött az idei vitorlásszezon a Balatonon, itthon tízezren űzik ezt a sportot.

A balatonfüredi kikötőben felsorakozott vitorlásokra szombaton délelőtt a Himnusz hangjaira felhúzták a nemzeti lobogót, a matrózok megkoszorúzták a tó vízét, majd vitorlát bontottak a hajók; ezzel megkezdődött az idei vitorlásszezon a Balatonon.


Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint hazánkban mintegy tízezer ember hódol a vitorlázásnak, s közülük 3-4 ezren igazolt versenyzők. Schmitt Pál szerint a vitorlázás nem “úri sport” többé. Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség idén lesz 110 éves, nemsokára pedig 80 éves lesz a Magyar Vitorlás Szövetség.


Straub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke elmondta: a tízezer hazai vitorlázó közül 7-8 ezren a Balatonon hódolnak ennek a szép sportnak. Az elnök hangsúlyozta: folyamatosan nyílnak új kikötők a Balatonon – Füreden például három év alatt megújul a vitorláskikötő és több mint duplájára nőtt a befogadó kapacitása -, de soha nincs elég hely, mert Európa talán legkedveltebb vitorlásvízén egyre több hazai és külföldi hajós kíván hódolni szenvedélyének.





Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik