Belföld

Sólyom jó együttműködést remél Fodorral

"Az alkotmánnyal az égvilágon semmi baj nincs", a rendszerváltás nagy erkölcsi adósságai nem az alkotmányon múltak. Erről Sólyom László köztársasági elnök beszélt a Magyar Nemzet című napilapnak adott, szombaton megjelenő interjúban.

“Elég jól ismerem a világ alkotmányait: a mi alaptörvényünkkel kifogástalanul lehet működtetni egy parlamenti demokráciát. A rendszerváltás nagy erkölcsi adósságai nem az alkotmányon múltak” – jelentette ki a köztársasági elnök. Hozzátette: az első parlamentnek rendeznie kellett volna az ügynökkérdést, mert az így, félbehagyva mérgezi a közéletet.

Sólyom László azt mondta, “a rendszerváltást megkérdőjelezni érzelmi alapon, homályos indokokkal, annak megtörténtét tagadni, számomra érthetetlen”. Kiemelte: nem lehet megkérdőjelezni, hogy egy egypártrendszerű autokratikus berendezkedésről többpárti demokráciára tértünk át.

Az államfő az MTI-nek előzetesen eljuttatott interjúban kitért arra, hogy elnöki ciklusa alatt három súlyponti témát kíván következetesen képviselni: az alkotmányosság védelmét, a magyar nemzet egységének képviseletét és a környezetvédelmet. Az általa fontosnak tartott ügyeket szerinte a magyar politika fejleményei nem teszik láthatatlanná.

“Igaz, hogy gyakran érdektelen politikai témák is másra terelik a figyelmet, de azért vannak a zöldek, civil szervezetek és szakértők, hogy tudatosítsák a környezetvédelem problémáit a társadalomban” – jelentette ki Sólyom László. Mint mondta, ezért is van szükség a jövő nemzedéke ombudsmanjára, aki már a tervezés során felhívhatja a nyilvánosság és a hatóságok figyelmét a környezetvédelmi szempontokra, amelyekkel így nem csak a károkozás után szembesülünk majd.

A köztársasági elnök szerint Magyarországon romlanak a közállapotok, de nem 2006 ősze óta. “Durvaság és normanélküliség uralkodik el mindenütt. Ősszel megfoghatóvá vált a morális és politikai válság” – fogalmazott. Hozzátette,: a politikai válság október 6-án véget ért, a morális válság pedig szerinte azt jelenti, hogy alapvető normák válnak kétségessé.

Ha a tavalyi őszről beszélünk, éppen azt kell belátnunk, hogy egyetlen bizodalmunk a demokratikus intézményekben lehet – fogalmazott az államfő, aki szerint az utóbbiak állapíthatják meg, hogy a rendőrség nem jogszerűen cselekedett. Felidézte, hogy áprilisi kanadai látogatása során is elmondta, a rendszerváltás becsülete múlik azon, miként ünnepeljük 1956-ot. “Nem lehet egyszerre Kádár János és Nagy Imre örökösének lenni. Nem a sírt kell bolygatni, hanem a lelkiismeretet” – hangsúlyozta.

Az államfő az interjúban hangsúlyozta, hogy köztársasági elnökként nem avatkozhat szakpolitikai kérdésekbe, “nem tudok újra kinyitni egy bezárt kórházat”. Megjegyezte: az elnök akkor tud bizonyos esetekben beleszólni kormányzati kérdésekbe, ha alkotmánysértést lát. Sólyom László arról is beszélt, hogy befejezte tájékozódását a kormány reformintézkedéseiről, miután ugyanazokat az adatokat kapta, mint amit a sajtóban is elolvashat. Találkozik viszont az új környezetvédelmi miniszterrel, akivel reményei szerint jó együttműködést fog kialakítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik