Belföld

ÁSZ: követhetetlenek a kórházi nyilvántartások

Követhetetlen a gyógyszerek kórházi nyilvántartása, nem tudni, mekkora egy beteg gyógyszerköltsége, nincsenek közbeszerzési eljárások - írja a Népszabadság az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésének legfőbb megállapításai kapcsán.

Mindezek mellett a kórházi patikák kétharmada nem felel meg az előírásoknak, és azt sem lehet tudni, hogy mekkora a kórházak gyógyszerfelhasználása – így foglalható össze az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most nyilvánosságra került jelentése.

A 121 intézményben végzett vizsgálat kifogásolja, hogy a gyógyszercégektől kapott rabattok (a vásárlás fejében adott ingyengyógyszerek), az adományok és a termékminták az intézményeknél gyakran nincsenek nyilvántartva. Elmaradnak a közbeszerzések is, a vizsgált 121 kórházból 31, a 44 onkológiai centrumból pedig 32 intézmény egyáltalán nem folytatott le ilyen eljárást – áll az ÁSZ jelentésében.

Rácz Jenő és Csiba Gábor, a felmérésben részt vevő veszprémi, illetve a miskolci kórház igazgatója a jelentés legnagyobb tanulságának azt tartja, hogy drámaian csökkentették a kórházak gyógyszertartalékait: a 8-11 napra elegendő tartalék ugyanis semmilyen biztonsági hátteret nem ad. Rácz szorgalmazza annak tisztázását, hogy kell-e biztosítani a betegeknek azokat a gyógyszereket is, amelyeket olyan betegségekre szednek, amelyeknek nincs köze a kórházban kezelt problémához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik