Belföld

Bizottsággal vizsgálná a Fidesz a kormánynegyed építését

A kormányzati negyed beruházását vizsgáló eseti bizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz – jelentette be Cser-Palkovics András és Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A Fidesz elképzelései szerint az eseti bizottság ellenőrizné a beruházás előkészítésére és megvalósítására tett kormányzati döntéseket, megvizsgálná a kormányzati negyed célszerűségét és az alkalmazott pénzügyi-finanszírozási-jogi konstrukciókat, felügyelné a projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat és szerződéseket, valamint figyelemmel kísérné a régi kormányzati épületek hasznosítását is – mondta sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András. A politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a Fidesz szerint a kormányzati negyed olyan összetett finanszírozást igénylő projekt, hogy szükség van az előkészítés és a megvalósítás szakmai-pénzügyi-gazdasági kontrolljára.

Javaslatuk szerint a tíztagú bizottság elnökét a Fidesz, alelnökeit a kormánypártok delegálnák. A Fidesz így három, az MSZP négy, a KDNP, az SZDSZ, valamint az MDF pedig egy-egy képviselővel venne részt a munkában, díjazás nélkül.

A kormányszóvivői iroda a nap folyamán közleményében azt írta, a Fidesz által kezdeményezett eseti bizottság kisebb garanciát jelent a már eddig is működő, a kormányzati negyed előkészítésének minden korábbinál nagyobb átláthatóságát és tisztaságát garantáló megoldáshoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik