Belföld

Nyár előtt döntenek Kaiser Ede perújítása ügyében

Még a nyári tárgyalási szünet, vagyis július közepe előtt dönt a Fővárosi Ítélőtábla többek között a móri bankrablás miatt jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre elítélt Kaiser Ede ügyében - erről a Fővárosi Ítélőtábla vezetői beszéltek.

A móri bankrablás 2002. május 9-én, pontosan öt évvel ezelőtt történt. Az Erste Bank móri fiókjában két elkövető hat embert megölt, kettőt pedig életveszélyesen megsebesített; ők később a kórházban haltak meg. A rendőrség már a bankrablás elkövetése után két órával megnevezett két személyt, akik összefüggésbe hozhatók a
bűncselekménnyel. Egyikük feladta magát, de utóbb kiderült, hogy a móri bankrablással mégsem gyanúsítható.

Tizenhárom nappal a rablógyilkosság után, május 22-én a rendőrség közzétette a fantomképeket a feltételezett elkövetőkről. Két és fél hónappal később a rendőrség speciális szolgálata elfogta Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akiket a bankrablás elkövetésével gyanúsítottak meg. Mindemellett több más erőszakos bűncselekménnyel is összefüggésbe hozták őket, amelyek elkövetését be is ismerték. A móri bankrablás ügyében ugyanakkor folyamatosan ártatlannak vallották magukat.

Kaiser Edét 2005 októberében jogerősen is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla a móri bűncselekményben. Hajdú László ügyében ugyanakkor új eljárás lefolytatását írták elő, amely jelenleg is tart a Fővárosi Bíróságon. Idén januárban azonban új körülmény merült fel a móri bankrablással összefüggésben. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az év elején tartott sajtótájékoztatójukon azt jelentették be: összefüggés van a móri bankrablás és a 2003 júliusában elkövetett veszprémi postásgyilkosság között. Azt is közölték: a Tarján melletti erdőben olyan lőszerhüvelyeket találtak, amelyeknek egy része a móri bankrablásnál használt fegyverből származik.

A rendőrség egy hónappal később őrizetbe vette N. Lászlót és W. Róbertet, akiket jelenleg a móri bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Egyikük be is ismerte, hogy a bankrablás idején a pénzintézet ajtajában állt. A két újabb gyanúsított őrizetbe vételét követően Kaiser Ede ügyvédje perújítási kérelmet nyújtott be, mert állítása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amelyek egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

A perújítási kérelmet az annak értékelésére kijelölt Győri Fellebbviteli Főügyészség nem támogatta. Az ügyészség egy hónapja jelentette be, hogy a kérelem elutasítását kezdeményezik a Fővárosi Ítélőtáblánál. Az ügyészségi álláspont szerint a kérelem adatai alapján egyelőre nincs mód a perújítási eljárás lefolytatására. Erre a Nemzeti Nyomozó Irodánál N. László és W. Róbert tatabányai gyanúsítottak ellen folyamatban lévő nyomozás befejezésekor, a vádemelést követően kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik