Belföld

Nem éri hátrány az érettségizőket a nyomdahiba miatt

A diákokat semmiféle hátrány nem éri amiatt, hogy a középszintű történelem tételek egyik feladatában egy kisebb nyomdai elírás történt - közölte Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontjának (OKÉV) vezetője az MTI kérdésére szerdán.

Az OKÉV a távirati irodától értesült az elírásról, s ezt követően negyven történelemtanárral áttekintették a feladatokat. A középszintű érettségi tételek 19. feladatában, 1985-ben az MSZMP XII. kongresszusa kitétel szerepel, mint az utolsó zavartalan kongresszus, ahol meghirdették a dinamizmus programját. Valójában azonban ez már a XIII. kongresszus volt.

Pósfai Péter az MTI-nek elmondta, hogy nyomdai hibáról van szó, s a javítókulcs összeállításakor ezt jelzik majd a tanároknak. A diákokat semmiféle hátrány nem érheti emiatt. Az elírás nem módosította a feladat szövegét, hiszen a diákoknak nyolc évszám és a hozzájuk kapcsolódó esemény alapján esszét kellett írniuk – hangsúlyozta. Megjegyezte: 290-féle írásbeli tételsort állítottak össze, könnyen előfordulhatott, hogy becsúszott egy nyomdai hiba.

Hozzátette: az érettségik zavartalanul folytak szerdán is, semmiféle problémáról nem érkezett jelzés az OKÉV-hez. Középszinten történelemből szerdán 88 388-an tettek vizsgát.

Az érettségik csütörtökön az angol írásbelikkel folytatódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik