Belföld

Az egyik túsz szerint nem volt vadállat a bankrabló

A Széna téri bankrablás egyik túsza a FigyelőNetnek elmondta, nem érezte életveszélyben magát, és először azt hitte, kandikameráról van szó. A neve elhallgatását kérő szemtanú térde egyébként szintén megsérült a támadás során.

A lapunknak nyilatkozó szemtanú elmondása szerint a bankrablás ideje alatt egyáltalán nem érzett félelmet, percekig fel sem fogta, mi történik vele. „Egy átutalással kapcsolatos információkérés miatt mentem elsősorban a bankba, ezt követően pedig pénzt szerettem volna kivenni az automatából. A kilences pultnál épp az ügyeket intéztem, amikor bejött a bankrabló, majd eldördült egy lövés. Nem fogtam fel először, hogy mi is ez, kérdőn néztem a többiekre, azt hittem, csak eldőlt valami, attól volt a csattanás. Amikor a támadó azt mondta, ez egy bankrablás, de nem bánt minket, azt hittem, ez csak egy vicc, egy kandikamera” – mondta. A hölgy hozzátette: először akkor ijedt meg kicsit, amikor a biztonsági őr elhaladt mellette, hogy telipakolja a szatyrot pénzzel. „Megkérdeztem tőle, hogy ez most komoly? Azt válaszolta, igen. Kérdeztem tőle, miért nem csinál semmit, nincs fegyvere? Azt mondta, már nincs” – emlékszik vissza a hölgy. Ő volt egyébként az a túsz, aki egy oszlop mögé behúzódva – a bankrabló felszólítása ellenére – mobiltelefonjáról felhívta közelben dolgozó kollégáját, aki aztán értesítette a rendőrséget.

Amikor a rendőrség szirénázva kiért, a szemtanú elmondása szerint mindenki lefeküdt a földre. „Én sem maradtam állva, célpontnak, ekkor húzódhatott meg a térdem, amit azóta is vizsgálnak. Mellettem fiatalabb hölgyek sírtak, az egyik remegett a félelemtől. Próbáltam nyugtatgatni őket. Váratlanul felállt egy idősebb hölgy, hogy rosszul érzi magát és ki kell mennie. A rabló kiengedte. Erre még ketten-hárman felálltak, hogy ők is el akarnak menni. A túszejtő először azt mondta, jó, majd meggondolta magát. Azt mondta, ha elmennek, senki nem marad a bankban. Erre azt mondtam neki, hogy a banki alkalmazottak maradnak, de az ügyfeleket engedje el, nekünk semmi közünk ehhez az egészhez. Átkaroltam egy lányt, aki sírógörcsöt kapott, és bár nem mondta hogy mehetünk, megfogtam és kisétáltam vele az ajtón. Nem éreztem magam életveszélyben” – mondta az egyik túsz.

A szemtanú szerint a bűnöző nem volt felkészült gengszter, a cselekményben semmi koncepció nem volt. Meglepődött azokon a későbbi kijelentéseken, amelyek a bankrablót vadállatként állították be, mert tapasztalatai nem ezt mutatták, ám nem tudhatja, hogyan változott meg a viselkedése az elengedett túszok távozása után. „Azt gondoltam, hogy elkapják, de azt nem, hogy hat lövéssel végeznek vele” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik