Belföld

Törvénnyel hoznának több nőt a parlamentbe

A választójogi törvény módosítása a nemek arányának kiegyenlítésére az Országgyűlésben címmel tartottak egyeztetést az öt parlamenti párt női képviselői hétfőn a Parlamentben.

A találkozót kezdeményező Sándor Klára (SZDSZ), elmondta: jelentős támogatást kapott javaslata, hogy a választójogi törvényben kellene biztosítani, hogy több női képviselő kerüljön a magyar parlamentbe. Sokan egyetértettek azzal is, hogy erre más eszközt nincsen – tette hozzá.

Hangsúlyozta: azt szeretné, ha az összes képviselőnő aláírná majd a módosító javaslatot, miszerint a pártlistán 50 százalékos kvótát vezessenek be, és a két nemhez tartozók felváltva kövessék egymást. Ez biztosítaná azt, hogy a magyar parlamentben legalább 25-27 százalékra növekedjen a nők aránya a jelenlegi 11 százalékról – közölte, hozzátéve, hogy a női érdek megjelenéséhez a törvényhozásban minimum 33 százalékos arány kellene.

Példaként említette Skandináviát, ahol mindenütt 40 százalék feletti a nők aránya a törvényhozásban. Ezekben az országokban a pártok belső szabályozásában van kvóta. A választójogi törvényben meghatározott kvóta Spanyolországban és Belgiumban van, Franciaországban az alkotmány írja elő az 50 százalékos kvótát – közölte.

Mint mondta, a magyar alkotmány nem tiltja, hogy előnyben részesítsenek olyan társadalmi csoportokat, amelyek egyébként hátrányban vannak. Felhívta a figyelmet, hogy az 50-50 százalék egyik nemet sem sérti, hiszen egyenlő esélyeket biztosít.

Sándor Klára beszélt arról, hogy az egyeztetésen megjelent képviselők közül csak egyetlen szkeptikus vélemény hangzott el, és felvetődött, hogy jobb lenne, ha a pártok belső szabályozásukban határoznák meg a nők arányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik