Belföld

Délután közlik a magyar tételeket

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint rendben és minden probléma nélkül kezdődtek hétfőn a magyar írásbeli érettségik: a tételeket délután hozzák nyilvánosságra.

Biztonsági okok miatt csak kora délután hozzák nyilvánosságra a tételeket és azt, hogy milyen hozzájuk kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak – közölte a szaktárca. Magyarból középszinten 92 826-an, emelt szinten 4302-en vizsgáznak.

A magyar írásbeli érettségiken a diákok magyar helyesírási szótárt használhatnak, a maturálóknak a szövegértési feladatsorra 60 perc, a szövegalkotási feladatokra 180 perc áll rendelkezésre.



Délután közlik a magyar tételeket 1

A legizgalmasabb pillanatok (fotó: MTI)


A vizsgán íróeszközként kék vagy fekete golyóstollal dolgozhatnak a tanulók. A magyar írásbelin a szövegértési feladat szövege általában 800-1100 szó terjedelmű esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként a megadott válaszvariációk közötti döntés.

A szövegalkotáskor a vizsgázó három, eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet: ez lehet érvelő fogalmazás nyelvi, irodalmi, általános kulturális, etikai, életmódbeli kérdésekről, vagy egy mű adott szempontú elemzése, értelmező bemutatása és két, esetenként három szöveg adott szempontú összehasonlítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik