Belföld

Csak beszélnek a pártfinanszírozás rendezéséről?

Az MDF figyelemelterelésnek tartja a pártfinanszírozás rendezéséről szóló kormánymegállapodást, a KDNP örül neki, a Fidesz nem foglalkozik a kérdéssel. A FigyelőNet szakértője szerint a javaslat nem új, és végre elképzelhető, hogy döntés is születik.

Új pártfinanszírozási és új közpénzügyi törvény megalkotásáról állapodott meg az MSZP és az SZDSZ vasárnap a lovasberényi koalíciós egyeztetésen. „A mostani konkrét javaslatok külön-külön már ismertek voltak, hiszen több szereplő is megfogalmazta ezek szükségességét: a kampányköltések visszásságaira pedig elsősorban nem politikusok hívták fel eddig a figyelmet” – véli Gyulai Attila. A Political Capital Institute elemzője szerint a párt-, illetve kampányfinanszírozással kapcsolatos kérdéseket a politika ellentmondásosan kezeli. „Miközben igyekszik láthatatlanná tenni a választók előtt azt, hogy mennyibe kerül, ehhez olyan eszközöket vesz igénybe, amelyek csak erősítik a politikaellenes hangulatot, mint például a képviselői költségtérítések esetében. Az pedig, hogy a politikai szereplők időről-időre felvetik a finanszírozás újraszabályozásának szükségességét, éppen erre a hangulatra ígér választ. Az alapképlet tehát az, hogy a politika titkolja, mindez mennyibe kerül, a hivatalos adatok azonban hiteltelenek (lásd a kampányköltéseket), erre reagálva pedig a politika megoldást kínál” – vázolja a helyzetet a szakértő a FigyelőNetnek.

Hozzátette: a Fidesz álláspontját ebben a kérdésben két tényező határozza meg: egyrészről a politikaellenes hangulatot az ellenzéki párt igyekszik a kormányoldalra áttolni, ez az elutasító álláspontot erősíti, hosszabb távon azonban minden szereplőt hátrányosan érinthet a jelenlegi helyzet, ami viszont együttműködést feltétez. „A politika az utolsó kampány óta egyre többet beszél saját finanszírozásáról, a téma – bár messze nem vált elsődlegessé – egyre láthatóbb lesz, ami valószínűsíti, hogy döntés születik róla” – mondta Gyulai Attila.

Az ellenzék vegyesen fogadta az ötletet

Az MDF szóvivője szerint a kormány ötlete figyelemelterelés, amely beleillik az évek óta tartó szemfényvesztések sorába. Kerék-Bárczy Szabolcs a FigyelőNetnek elmondta: a kormánypártok korábban rendre leszavazták az MDF erre vonatkozó javaslatait. A szóvivő szerint az mutathatná meg a koalíciós pártok szándékának komolyságát, ha az MSZP és az SZDSZ is kiállna az MDF által javasolt, a Centrum Kft. – mint fogalmazott – zűrös ügyeit kivizsgáló bizottság felállítása mellett. Kerék-Bárczy Szabolcs hozzátette: az MDF nem híve az ötletelésnek, ha a kormány konkrét javaslattal áll elő, azt megfontolják majd.

A KDNP egyetért azzal, hogy szükség van egy új pártfinanszírozási és egy új közpénzügyi törvény megalkotására – mondta Hargitai János, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának tagja ugyanakkor közölte: a törvény módosítása kétharmados többséget igényel a parlamentben, így mindenképpen szükséges az ellenzékkel egyeztetni. Véleménye szerint „elegánsabb” lett volna ezt a bejelentés előtt megtenni.

A Fidesz lapunk többszöri megkeresésére sem reagált.

A kormány határozott

Új pártfinanszírozási és új közpénzügyi törvény javaslata szerint az MSZP és az SZDSZ olyan kampányfinanszírozási rendszert szeretne kidolgozni, amelyben támogatást kizárólag természetes személyek nyújthatnak, a támogatók személyi körének és a kiadási oldal költségeinek pedig nyilvánosnak kell lennie, amelyeket az Állami Számvevőszék ellenőriz.

A pártokat támogatók köréből kizárják a vállalkozásokat. Kijelentik azt is, hogy a koalíciós pártok olyan megoldásban érdekeltek, amelyben a kampányok időtartama rövidebb, így a túlköltekezés is visszaszorítható, továbbá az átláthatóság elvének megfelelően bevezetik az elkülönített kampányszámlát. A tervezet szerint növelni kéne az állam hozzájárulását a pártok működési és kampányköltségeihez, ugyanakkor meg kell határozni a kampányköltségek felső határát. Ezen felül szükségesnek tartják a pártok által használt ingatlanok tulajdonjogának rendezését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik