Belföld

Thürmer gyurcsányozással búcsúzott Kádártól

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke szerint a baloldalnak nem Orbán Viktortól, hanem Gyurcsány Ferenctől kell ma félnie – mondta Thürmer Gyula a Fiumei úti sírkertben, Kádár János hajnalban titokban helyreállított sírja mellett.

A baloldalnak észre kell vennie, hogy ma “nem Orbántól, hanem Gyurcsánytól, Kókától és a többiektől kell félni”, azoktól, akik el akarják tőle venni Kádár Jánost – mondta a politikus az MSZMP egykori vezetőjének és feleségének a héten feldúlt sírjánál. A pártelnök hozzátette: “pimaszul, embertelenül, gátlástalanul, mocskosan” rakták vissza szombaton, a reggeli nyitás előtt a sírba Kádár János maradványait az ellopott felsőtest és fej nélkül. Thürmer Gyula megismételte, hogy levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és Demszky Gáborhoz, Budapest főpolgármesteréhez azzal, hogy pártja – a költségeket nem nézve – újra temeti Kádár Jánost, mert csak ennek a politikai tömörülésnek van joga erre.


Tudni akarják


“Mi óvtuk Magyarországot a további belpolitikai feszültségtől, ők belerángatják, beletaszítják Magyarországot egy politikai polgárháborúba” – mondta. A parlamenten kívüli párt elnöke – aki szerint az ország mai vezetői “nem tisztelnek sem élőt, sem halottat, egyetlen istenük a pénz, a profit, a haszon” – élesen bírálta Gyurcsány Ferencet, amiért a kormányfő az MSZP kongresszusán “kiátkozta” Kádár Jánost.



Thürmer gyurcsányozással búcsúzott Kádártól 1

Kattintson a képre! – képaléria




Az újratemetés mellett Thürmer Gyula a sír feldúlásának, meggyalázásának felderítését is várja. Kifejtette, hogy ma még nem tudni, tudatlan suhancok, nagyon tudatos felnőttek, amatőrök, profik, köztörvényes vagy politikai bűnözők követték el a gaztettet, de tudni akarják, ki fogta a koporsót felfeszítő acélcsákány nyelét, illetve, ki bíztatta fel erre.

Nem így akarta

A pártelnök szerint egyszerű lenne mindent a fasisztákra hárítani, de vélekedése értelmében a kormány nem lép fel igazán a fasiszta, szélsőjobboldali veszély ellen, eltűri, hogy egyesek karlendítéssel üdvözöljék egymást az utcán, ünnepeljék Hitler születésnapját, rehabilitáljanak horthysta tábornokokat, hősnek kiáltsák ki a királyi csendőrség nyomozóit és bűnösnek Ságvári Endrét. A százas nagyságrendben megjelent emlékezők előtt Thürmer Gyula hangsúlyozta, hogy eredetileg nem “a mai hatalmasságokat támadó” belpolitikai beszédet akart mondani, hanem Kádár János és felesége személyiségére emlékezni.

A Magyar Kommunista Munkáspárt vezetői és a megemlékezők virágokat és mécseseket helyeztek el Kádár János kitett fotója mellé, illetve lerótták kegyeletüket a szomszédos Munkásmozgalmi Pantheónnál is. Pénteken a Magyarországi Munkáspárt 2006 tartott néma főhajtást a sírnál, amely tömörülés tavaly vált ki Thürmer Gyula pártjából, Vajnai Attila korábban leváltott alelnök kezdeményezésére.

Thürmer nélkül


Thürmer Gyula felháborodása elsősorbnan annak szólt, hogy szombaton kora reggelre helyreállították Kádár János síremlékét. Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója szombnaton reggel közölte, hogy mivel a rendőrség nem tartott igényt tovább az általuk kihantolt csontokra, azokat visszahelyezhették a sírba. Kádár János maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket. Simóka Kálmánné a hajnali időpontot azzal indokolta, hogy a szombat reggel hét órai nyitásra szerettek volna elkészülni a munkálatokkal, mert a sírkertet hétvégén sokan látogatják.


“Az volt a célunk, hogy minél gyorsabban megszüntessük ezt a kegyeletsértő állapotot” – hangsúlyozta, majd kiemelte: szó sincs újratemetésről. Tájékoztatása szerint hajnalban ott volt a síremléknél Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is, akinek beszámolt a helyreállítás menetéről és költségeiről.


A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. A rendőrség, amely rongálás miatt indított eljárást, pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik