Belföld

Kórházreform: terítéken az újabb betegügy

Három kórházban sem tudták ellátni azt a férfit, akinek fémszilánk fúródott a szemébe, az intézetek ugyanis rendre más kórházba küldték. Az ügyben vizsgálatot indított Balassagyarmat önkormányzata, és a szemészeteket bezáró határozat felülvizsgálatát kérik.

Csach Gábor alpolgármester (Fidesz) az esetet ismertetve elmondta: április 27-én pénteken azért ment be egy férfi a kórházba, mert fémszilánk fúródott a szemébe. Mivel Balassagyarmaton nem volt ügyelet, a területileg illetékes súlyponti kórházba, Salgótarjánba küldték. Ott ugyan kifizette az 1000 forintos vizitdíjat, de az ügyeletben lévő urológus továbbküldte Vácra, a Balassagyarmathoz másik legközelebbi súlyponti kórházba. Mivel azonban Vácott sincs szemészet, ott azt javasolták a sérültnek, hogy menjen Kerepestarcsára. A családtagjaival autózó férfinak itt fogyott el a türelme, a balassagyarmati szemész a következő első munkanapon elvégezte a pár perces műtétet – tette hozzá az alpolgármester.

Az alpolgármester hozzátette: az ellátás nélkül maradt férfi írásban tájékoztatta a történtekről a térség országgyűlési képviselőjét és a parlament egészségügyi bizottságának elnökét.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban egyébként április elsejétől már nem működik szemészeti osztály, a hét első négy napján az egynapos sebészet keretében látják el a pacienseket, a többi napon a súlyponti kórházba kell irányítani a betegeket. Csach Gábor elmondta: az önkormányzat arra kötelezte a kórház vezetését, hogy minden problémás esetet dokumentáljanak, az ügyben kedden kapják meg az orvosi jelentést.

Az alpolgármester kitért arra is: problémák vannak a felére csökkentett ágyszámú neurológiai osztályon is, ezért a vonatkozó határozat felülvizsgálatára kérik az egészségügyi minisztert, a felterjesztésről a májusi ülésen dönt az önkormányzat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik