Belföld

Széthordják a megszűnő kórházakat

Elárverezik a kórházak a feleslegessé vált eszközeiket. Akár több milliárd forint is lehet az összértékük azoknak a kórházi műszereknek és eszközöknek, amelyek a szerkezetátalakítás miatt gazdátlanná váltak – írja a Napi Gazdaság.

A megszűnő és a rehabilitációs vagy krónikus osztályokká átminősített részlegeken az elmúlt hetekben megkezdték a leltározást, ám egyelőre teljesen bizonytalan, mit kell átadni és mit lehet megtartani.


A lapnak több magát megnevezni nem kívánó egészségügyi dolgozó is arról számolt be, hogy a szerkezetátalakítás bejelentése óta gyakorlatilag széthordják a kórházakat. Pár száz forintos kisebb műszerek, diagnosztikai eszközök mellett milliós értékeket is rejthetnek a kórház udvarán ki-be járó autók csomagtartói. A leépíteni tervezett dolgozók közül sokan „átmentik” az eszközöket új munkahelyükre. A rendkívüli helyzet ellenére az egészségügyi intézményeknek nincs pénzük arra, hogy portaszolgálatukat profi vagyonvédelemre kiképzett szakemberekkel erősítsék.

A budapesti fekvőbeteg-ellátókat a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi ügyosztálya körlevélben kérte, hogy amíg nincs egyértelmű döntés a kórházi részlegek aktív ágyainak átcsoportosításáról, addig ne véglegesítsék a fölöslegessé váló eszközök és berendezések listáját. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) is óva inti a kórházakat az elhamarkodott lépésektől – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik