Belföld

Sólyom: támogatjuk Horvátország mielőbbi NATO-tagságát

Magyarország elkötelezetten támogatja Horvátország euroatlanti integrációját. Ezt Sólyom László köztársasági elnök jelentette ki Stjepan Mesic horvát államfővel folytatott megbeszélése után.

Magyarország elkötelezetten támogatja Horvátország minél gyorsabb euroatlanti integrációját, mindent elkövetett azért, hogy Zágráb már jövőre megkapja a NATO-ba való meghívást, és hogy függetlenítse a török európai uniós integrációtól a horvát EU-csatlakozás kérdését.

Sólyom László hangsúlyozta, hogy miután Horvátország „egyedül van” az EU felé vezető pályán, Budapest minden szakmai segítséget megad az integráció terén. Az MTI kérdésére válaszolva Mesic hangsúlyozta, hogy a csatlakozási tárgyalások során Magyarország jól megvédte saját nemzeti érdekeit, ezért ilyen tekintetben jól jön a magyar segítség.

A megbeszélésen nagy teret kapott a két országban élő horvát, illetve magyar kisebbség helyzete. Sólyom hangsúlyozta, hogy a kisebbségi kérdés jogilag mindkét országban példamutatóan van rendezve, s vendéglátója kifejezte támogatását, hogy a magyarok lakta horvátországi területek kellő segítséget kapjanak az újjáépítéshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik