Belföld

Érvényben maradnak az európai elfogatóparancsok

Az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló kerethatározat érvényességét mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Az európai elfogatóparancsot az Európai Tanács egy 2002-es kerethatározattal fogadta el. Az európai elfogatóparancs lényegében egy tagállami bíróságnak egy másik tagállam hatóságához intézett határozata, amelynek célja, hogy valamely személyt büntetőeljárás lefolytatása vagy börtönbüntetés végrehajtása érdekében elfogjanak, és a részére átadjanak.

A kerethatározat értelmében és a cselekmény kettős büntethetőségének mérlegelése nélkül az európai elfogatóparancs alapján 32 bűncselekmény esetében adják ki az elkövetőket. Ezek közé tartozik például a bűnszervezetben való részvétel, a terrorizmus, az emberkereskedelem, a gyermekek szexuális kizsákmányolása, a drog- és fegyverkereskedelem, a korrupció, a pénzhamisítás, a számítógépes bűnözés és a szándékos emberölés…

Belga szervezetek beadványa nyomán került az ügy a luxemburgi székhelyű bírósághoz – azért vitatták az öt éve hozott jogszabály érvényességét, mert az állítólag sérti az egyenlőség elvét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá a felsorolásban nem egyértelműen és pontosan meghatározott normatív tartalmú bűncselekmények szerepelnek.

A bíróság azonban jelezte: egyetlen olyan tényezőt sem tárt fel, amely érinthetné a határozat érvényességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik