Belföld

Kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re

Tovább nyílt az olló áprilisban a Fidesz és az MSZP között: a nagyobbik kormánypárt népszerűsége egyes adatok szerint 16 százalékra olvadt a teljes lakosság körében. A Fidesz hónapról hónapra duzzad. Dávid Ibolya a legnépszerűbb, Pokorni a harmadik, Orbán az ötödik.

A legnagyobb közvélemény-kutató cégek nagyjából azonos adatokat közöltek az áprilisi pártpreferenciákat illetően: az MSZP-t a Szonda Ipsos és a Gallup is 16 százalékon méri a teljes népesség körében. Ebben a csoportban egyedül a Medián méri magasabban, 23 százalékon a nagyobbik kormánypártot. A Fidesz ezzel szemben tovább szárnyal: a Gallup az összes választásra jogosult körében 30, a Medián 41, a Szonda Ipsos 35 százalékon mérte.

A biztos szavazó pártot választók között még látványosabban megugrott a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága: a Szonda Ipsos adatai szerint a márciusi 52 százalékról 62 százalékra erősödött, de a Medián 58, a Gallup pedig 59 százaléknak mérte ugyanebben a csoportban.

Kis pártok a hibahatár közelében

A kis pártok támogatottsága ezzel szemben a teljes népességben a három százalékos hibahatár körül mozog: a Gallupnál az MDF 3, az SZDSZ 2 százalékon áll, a Mediánnál mindkét kis pártot 4 százalékon mérték. A Szonda Ipsos is ezt az adatot hozta ki az MDF-re, a liberálisok itt viszont csak 2 százalékot kaptak.


Kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re 1



Pokorni népszerűsége csúcsán

Az elmúlt hónapokhoz képest érdekesen alakult át a politikusok népszerűségi listája. A Gallup felmérése szerint Dávid Ibolya a legismertebb és legkedveltebb politikus. Őt Sólyom László követi, a harmadik helyről azonban Szili Katalint Pokorni Zoltán tolta le. Az ötödik helyet magabiztosan tartja Orbán Viktor, őt az SZDSZ leköszönt elnöke követi, majd egy újabb Fideszes prominens, Navracsics Tibor foglal helyet. A szocialista politikusok közül a nők a szimpatikusabbak: Göncz Kinga és Lamperth Mónika is az első tízben van, Lendvai Ildikó pedig a tizenharmadik. Őt Kóka János majd Gyurcsány Ferenc követi. Áprilisban is Kövér László, Veres János és Molnár Lajos a sereghajtók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik